Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu og Tysklands innenriksminister Horst Seehofer møtes i Berlin den 2. juli 2020. Ca. sju millioner innbyggere av tyrkisk avstamning utgjør den største etniske gruppen i Tyskland som praktiserer islam. Foto: Cem Ozdel / Tyrkias utenriksdepartement via AP / NTB.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer oppfordrer det muslimske samfunnet i Tyskland til selv å ta hånd om utdanningen av imamer, og ikke la seg prege av utenlandsk påvirkning, særlig fra Tyrkia.

Den tyske statsråden forventer at Tyrkia gradvis sender færre imamer til Tyskland, skriver Frankfurter Allgemeine.

Det var i forbindelse med årsmøtet i Deutsche Islamkonferenz – et offisielt forum for integrasjon og dialog mellom den tyske staten og det muslimske samfunnet i Tyskland som innenriksdepartmentet opprettet i 2006 – at Seehofer (CSU) tok til orde for en tyskpreget islam som respekterer Tysklands grunnlov og den tyske levemåten.

Under møtet, som fant sted digitalt og uunngåelig ble preget av drapet på Samuel Paty og senere terrorangrep, roste og takket innenriksministeren den største paraplyorganisasjonen av tyrkiske muslimer for selv å ha startet imamutdanning i 2019.

Dette er et «svar på den dystre og bestialske islamistterroren», sa innenriksministeren, og fortsatte: «Dere gjør vårt land og deres hjem en utrolig stor tjeneste.»

De siste terrorangrepene i Europa skal ikke hindre samarbeidet mellom statlige institusjoner og muslimske organisasjoner i Tyskland, sa Seehofer ifølge Tagesschau. Statsråden ser på utdanningen av imamer i Tyskland som et viktig virkemiddel for å forhindre radikalisering av unge muslimer, en strategi som er i støpeskjeen også i Frankrike og Nederland.

Innenriksdepartementets finansielle støtte til et kurs for tysktalende imamer i Osnabrück er «vel anvendte penger for den sosiale sammenhengskraften», sa Seehofer, som også roste det tyrkiske islamforbundet Ditib, av mange ansett som Tyrkias forlengede arm, for å ha åpnet et opplæringssenter i Tyskland hvor undervisningen skjer på tysk.

Seehofer omtalte de siste angrepene som «en trussel mot grunnlaget for vår sameksistens». Målet er å «ødelegge vårt åpne samfunn til kjernen». Han understreket at Tyskland ikke kjemper mot islam, men mot terrorister og ekstremister, samt at den største trusselen i Tyskland nå kommer fra rasister og høyreekstremister.

Imamer utdannet i Tyskland trenger også stillinger i moskeene, og til dette trengs statslig finansiering, sier en fremstående islamteolog. Deutsche Welle skriver:

Bülent Ucar, the director of the Institute for Islamic Theology at the University of Osnabrück, said that training would not be enough — the program’s graduates need to get positions in mosques as well.

In an interview with the German Protestant news agency epd, Ucar urged the German government to provide state support to local mosques to help them become more financially independent.

Den egyptisk-tyske islamkritikeren, statsviteren og forfatteren Hamed Abdel-Samad er ikke imponert over Seehofer.

Islamforbundene har klart å bannlyse alle kritiske spørsmål, for eksempel om likestilling, fra Islamkonferenz, skriver han på Facebook. Det eneste de vil, er å skaffe seg penger fra staten, fastslår han. Og den tyske staten gir etter for organisasjoner som Ditib, som den finansierer, men heller burde ta avstand fra etter at Ditib erklærte at organisasjonen, lojal mot Erdogan som den er, ikke ville ansette imamer fra tyske islamfakulterer, skriver Abdel-Samad.

Moskeer i Tyskland preker intoleranse, konkluderte forfatteren og journalisten Constantin Schreiber i en bok i 2017, etter at han gikk undercover i tretten forskjellige moskeer i landet.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.