DITIB Zentralmoschee i Köln. Foto: Raimond Spekking / Wikimedia Commons.

Ambisjonene som regjeringen i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen satte i 2017 om å gi liberale muslimer en hånd på rattet i utarbeidelsen av islamundervisningen i skolen, har endt med en seier for islamistiske og ultrakonservative krefter, skriver Die Welt.

Det var i 2017 at integreringsminister Joachim Stamp (FDP) erklærte at islamundervisningen i Nordrhein-Westfalen, den folkerikeste delstaten i Tyskland, ikke lenger skulle stå under innflytelse fra islamforbund som har bånd til den tyrkiske staten eller er under oppsikt av den innenlandske sikkerhetstjeneste Verfassungsschutz. I stedet skulle liberale muslimer få sjansen, mente Stamp.

Dette målet ser nå ut til å være oppgitt:

Delstaten har nedsatt en kommisjon der muslimske organisasjoner skal være med å bestemme over den islamske religionsundervisningen – det være seg lærerkrefter, lærebøker eller læreplaner. Men med få unntak består denne kommisjonen i det vesentlige av de samme organisasjonene som delstatsregjeringen i sin tid advarte mot. Undervisningsdepartementet har da også tilbudt dem å bli medlemmer av kommisjonen, viser undersøkelser gjennomført av Die Welt.

Blant disse organisasjonene er Ditib, som kontrolleres av Tyrkia. Det er også Islamrådet (IR), som er under innflytelse av Milli Görüs – til tross for at organisasjonen er klassifisert som islamistisk.

Flere organisasjoner som er med i kommisjonen, tilhører paraplyorganisasjonen Koordinationsrat der Muslime (KRM).

Denne sammensetningen av kommisjonen har sine grunner: Organisasjonene tilhørende KRM er de største muslimske foreningene, og de har mange hundre tuser medlemmer landet rundt. I flere tiår er det deres moskeer som har organisert det religiøse livet til muslimer lokalt. Den som er ute etter stabil representasjon av et betydelig antall muslimer, kommer ikke utenom dem.

Undervisningsdepartementet i Nordrhein-Westfalen har ikke besvart spørsmål fra Die Welt i forbindelse med avisens undersøkelser av saken.

 

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.