Fattige henter gratis mat hos den veldedige organisasjonen Tafel i Dortmund. Illustrasjonsfoto: Ina Fassbender / Reuters / Scanpix.
 

Massemigrasjonens konfliktskapende kraft gjør seg gjeldende på stadig flere områder i Tyskland. Et emblematisk eksempel fra Essen, Nordrhein-Westfalen, har den senere tiden skapt en debatt som har vekket oppsikt også utenfor landets grenser.

Essener Tafel – en av flere hundre veldedige organisasjoner i Tyskland som deler ut mat til fattige – kunngjorde i desember at den i fremtiden bare ville dele ut nye brukerkort til tyske statsborgere. Nye brukere har da også en tid vært nødt til å dokumentere at de er tyskere.

En konsekvens av dette er naturligvis at asylsøkere som ikke er brukere fra før, ikke lenger kan nyte godt av matvarehjelpen fra organisasjonen, som betjener omlag 16.000 brukere i den folkerikeste delstatens fjerde største by – ved å samle inn og dele ut mat som supermarkedene ikke får solgt innen holdbarhetsdatoen nærmer seg.

Nyordningen hadde vært operativ siden den 10. januar, men fikk ingen oppmerksomhet innen Westdeutsche Allgemeine Zeitung skrev om saken den 22. februar, og andre medier siden plukket opp historien og satte spørsmålstegn ved forskjellsbehandlingen.

Jörg Sartor, som er leder for Essener Tafel, har overfor mediene forsvart beslutningen med at et stort antall tyske alenemødre og eldre kvinner har sluttet å benytte organisasjonens hjelpetilbud. Omlag tre fjerdedeler av brukerne er utlendinger mot en tredjedel før de siste årenes invasjon. De fleste av dem er unge menn, og dette har skapt en stadig mer aggressiv atmosfære som skremmer bort andre, sier Sartor. Personene det gjelder har ikke respekt for kvinner, de grabber til seg og mangler køkultur. Også organisasjonens medarbeidere har følt seg utilpass.

Essener Tafels nye policy avstedkom uunngåelig kritikk. Flere mener den er fremmedfiendtlig og rasistisk. Men forrige helg tok det hele en mørkere vending: På en av organisasjonens lett gjenkjennelige lastebiler hadde ukjente gjerningspersoner natten til søndag sprayet slagordene «Nazis» og «FCK NZI». Jörg Sartor kunngjorde at han ville la slagordene bli stående en stund, fordi «alle bør de dette». Selv er han gått lei av hele striden, og vurderer å gi seg etter 13 års veldedig arbeid. «Det er noe svineri at våre folk blir sjikanert», sier Sartor, som har vært trofast SPD-tilhenger men nå er skuffet over det sosialdemokratiske partiet.

Tysklands statsminister Angela Merkel satte muligens ikke verdensrekord i psykologisk finesse da hun i et intervju med RTL kommenterte saken med at man «ikke burde gjøre slike kategoriseringer. Det er ikke bra.» Alternative für Deutschland (AfD) repliserte at organisasjonen ikke ble stiftet for å hanskes med kaoset etter Merkels flyktningepolitikk. Noen venstrepolitikere hevder at den nye praksisen er diskriminerende og lovstridig, hvilket Sartor bestrider fordi Essener Tafel er en privat organisasjon for sine medlemmer.

Men hvor er forsøkene på å se saken fra de fortrengte innfødte brukernes synsvinkel? Eller sympatien med en organisasjon som har gjort mye godt arbeid og møter en vanskelig situasjon?

Tafel Deutschlands leder Jochen Brühl sier at organisasjonen ikke lar seg irettesette av Merkel. Utviklingen er en konsekvens av hennes egen politikk, sier han. Men noen lærer aldri. Nordrhein-Westfalens integrerginsminister Joachim Stamp (FDP) er lørdag i Essen i et forsøk på å rydde opp. Det begynner ikke bra: «Jeg kan bare appellere til vårt samfunn om at vi ikke definerer oss som tyske eller ikke tyske, men snarere som anstendige og ikke anstendige», sa han nylig til delstatsparlamentet.

Jens Spahn (CDU), som er påtenkt som Tysklands neste helseminister, sier fredag i en kommentar at det hele viser hvilke «store konflikter som er forbundet med migrasjonen», og sikter med det også blant annet til skolene, boligmarkedet og sikkerhetssituasjonen. Vi som sitter i Berlin, vet ikke nødvendigvis hvor skoen trykker, sier Spahn. Det ville kanskje være riktigere å si at de ikke skjønner hva som skjer med sitt eget land.

Men folk flest forstår.

En fersk meningsmåling som er blitt utført for Die Welt, viser at 66 % av de spurte uttrykker forståelse for Essener Tafels beslutning, mens 27 % sier de ikke har noen slik forståelse. Sju prosent er usikre.

Blant AfD-velgerne viser 97 % forståelse for organisasjonens nyordning. Den tilsvarende andelen for SPD er 44 %. Det er bare hos De grønnes velgere at et flertall, på 57 %, ikke vise forståelse for det Essener Tafel gjør.

Det kan altså ikke være noen tvil om at et overveldende flertall i befolkningen støtter organisasjonens beslutning om å prioritere tyskere. Men kritikerne er likevel mange nok, som spraymalingen viser også fanatiske nok, til å holde moraliseringen og kravene om selvpisking gående.

Polariseringen som invasjonen har avstedkommer, ser i det hele tatt ut til å ha forgiftet den offentlige sfæren i Tyskland. Konflikter går gjennom partier og familier, sågar også tvers igjennom hodet på individer. Regningen for all den menneskelige bitterheten dette har skapt, blir høy.

 

BildAFPDer SpiegelCiceroDie WeltDie WeltDie WeltDeutsche WelleDeutsche WelleTagesschauTAG 24BBCWashington PostNTB (eneste dekning i norske hovedmedier).

 

Bestill Douglas Murrays bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂