Friedrich Merz taler under en konferanse i Lübeck den 15. november 2018. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / Scanpix.

Friedrich Merz, som er en av de fremste kandidatene til ledervervet i CDU når Angela Merkel om ikke lenge trekker seg som partileder, har de seneste dagene markert en klar politisk avstand til den sittende statsministeren, ikke minst i asylpolitikken.

I et talkshow sist søndag sendte Merz tilsynelatende opp en slags prøveballong, idet han etter å ha diskutert mindre brennbare temaer sa at det var uklart hva slags rettsgrunnlag som fantes for å ha åpnet Tysklands grenser for menneskestrømmen fra Midtøsten i 2015, for dermed å antyde at Merkel begikk et rettsbrudd.

Onsdag var Merz på offensiven igjen i Seebach, denne gangen under en presentasjon av de tre fremste lederkandidatene – Annegret Kramp-Karrenbauer, Jens Spahn og ham selv – under landsmøtet i CDUs avdeling i delstaten Thüringen, hvor partiet kjenner pusten av Alternative für Deutschland (AfD) i nakken på meningsmålingene.

Etter å ha talt i ti minutter høstet Merz dundrende applaus, skriver Die Welt. Hva var det han sa som var så populært?

Uten større omsvøp gikk Merz løs på temaene som sannsynligvis vil avgjøre delstatsvalgene i Thüringen, Sachsen og Brandenburg til neste år: flyktningkrisen, asyl og integrering.

Rettsstatens regler må også følges av «dem som kommer til oss» (applaus). CDU er «partiet for indre og ytre sikkerhet» (applaus). Maktmonopolet ligger kun hos staten, og gjelder «til enhver tid og på alle steder i Tyskland».

Slike utspill er egnet til å skille Merz fra hans hardeste konkurrente i lederkampen, Annegret Kramp-Karrenbauer, som har stått Merkel nær politisk. Men i det siste har også hun begynt å markere avstand til statsministeren i de samme sakene. Vi må bli strengere, sier hun nå.

Men under landsmøtet i Thüringen gikk Merz et skritt lenger:

På spørsmål om migrasjonsavtalen forlater Merz en klargjøring av at den ikke skaper nye grunner for asyl.

Blant tingene han hadde i tankene var klimaendringer. Men den kraftigste applausen fikk Merz idet han i stedet foreslo å stramme inn retten til asyl:

«Tyskland er det eneste landet i verden hvor individuell rett til asyl er grunnlovsfestet», sa han. Men hvis man mener alvor med en europeisk innvandrings- og flyktningpolitikk, må man også snakke åpent om hvorvidt denne fundamentale asylretten kan «fortsette i denne formen».

Overfor den tyske allmennkringkasteren Deutschlandfunk har Merz siden kritisert sitt eget parti for hvordan det har forholdt seg til AfD, skriver Die Welt. CDU har reagert på AfDs valgsuksess med et skuldertrekk, sier han.

Selv om han aldri ville innrømme det, er det ikke så vanskelig å se at Merz ønsker å forberede CDU mentalt på at det en dag kan bli aktuelt å samarbeide med AfD.

For noen delstaters vedkommende – som i Thüringen, hvor SPD, Die Grüne og Die Linke sitter i koalisjonsregjering – vil AfD simpelthen bli vanskelige å komme utenom dersom CDU skal ha noe håp om å ta makten.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂