Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, Alexander Mitsch og Friedrich Merz. Fotografier: Kai Pfaffenbach / Reuters, Britta Pedersen / DPA-Zentralbild, Uwe Anspach/ DPA og Felix Kästle / DPA – alle via Scanpix.

Angela Merkels arvtager som leder for det tyske regjeringspartiet CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, har svekket seg politisk den senere tiden, og står foran et gryende opprør blant konservative medlemmer i forkant av CDUs landsmøte, som finner sted i Leipzig fredag og lørdag.

Sentralt i dette opprøret står CDU-politikeren Alexander Mitsch, som i 2017 hadde forlangt Angela Merkels avgang på grunn av hennes håndtering av flyktningpolitikken i Tyskland, og nå leder en fraksjon i CDU med 3600 medlemmer kalt «verdiunionen». Mitsch omtales gjerne som en rebell i partiet.

Den mer konservative, noen ville si populistiske, Friedrich Merz bør overta som partileder etter Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), mener Mitsch, som dermed tar til orde for en omkamp mellom de to. Ved CDU-landsmøtet i desember 2018 vant som kjent AKK lederkampen overraskende knepent i Merz med 517 mot 482 stemmer.

I dag kunne resultatet lett bli et annet: AKK, som står Merkel nærmere enn Merz gjør, har mistet autoritet av flere grunner, ikke minst utviklingen på meningsmålingene og det dårlige valgresultatet for CDU ved det nylige delstatsvalget i Thüringen, der partiet bare ble tredje størst.

Det er liten tvil om at Merz i det lange løp ønsker å detronisere AKK, men hvordan vil han selv opptre i situasjonen som Mitsch har skapt? Angripe AKK forholdsvis raskt eller holde kruttet tørt inntil videre? Neste parlamentsvalg i Tyskland skal holdes høsten 2021, hvor det er forsøkt lagt opp til at Kramp-Karrenbauer skal avløse Merkel som tysk statsminister.

Det er altså ingen hvilken som helst partistrid vi snakker om, men om hvem som skal bli den mektigste personen i det mektigste partiet i den mektigste EU-staten, og dessuten en sannsynlig ny statsminister som overtar stolen til den lenge dominerende Angela Merkel.

Verdiunionen ledet av Mitsch består av mange konservative i CDU som er misfornøyde med partiet, og de vil bli hørt i den gryende striden om hvem som skal overta etter Merkel, heter det i en melding fra Deutsche Presseagentur (DPA) som er offentliggjort i Stern.

CDU har ingen profil lenger, mener Alexander Mitsch, som frykter at partiet vil bli sønderrevet mellom De grønne og AfD. «Tilbakegangen er i full gang», sier han, og Merkel har mye av skylden:

Statsministeren har skremt konservative velgere. Hun er ansvarlig for at de ikke lenger føler seg hjemme i partiet, klager han.

CDU har slått hardt ned internt på tilnærminger til AfD. Det kan bli vanskelig i lengden:

Han ser på verdiunionen som et korrektiv, som en «spydspiss» og en «meningsmotor». Foreningen ble grunnlagt i 2017, hovedsakelig som reaksjon på Merkels flyktningpolitikk. Gruppen anklages for å stå AfD nær. Ikke alt AfD sier er galt bare fordi det er AfD som sier det, sier Mitsch.

Men tukten er der ennå:

Mitsch forteller om søvnløse netter, om trusler og utfrysing. Han blir stemplet som splittende.

Han har også mistet partiverv.

«De ville statuere et eksempel», sier han. Sånt skjer i en kamp mot de etablerte.

Med Merz som partileder kan CDU komme tilbake til gamle høyder, mener Mitsch.

Det knyttes stor spenning til hvordan Merz eventuelt vil spille sine kort under CDU-landsmøtet som begynner i morgen. Noe frontalangrep på Kramp-Karrenbauer kommer neppe, til det er regien og taktfullheten sannsynligvis for sterke. Men han kan likevel sende signaler.

Uansett hva som skjer, synes en mer konservativ dreining i CDU uunngåelig. Det er for å si det forsiktig på høy tid.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.