Annegret Kramp-Karrenbauer og Friedrich Merz. Fotografier: Britta Pedersen / DPA-Zentralbild og Felix Kästle / DPA – begge via Scanpix.

CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), som den senere tiden har møtt motstand blant den konservative fløyen i partiet kalt Verdiunionen, ser ut til å ha ridd av stormen fra dem som heller vil ha Friedrich Merz som partileder, i alle fall for denne gang:

NTB-DPA skriver:

Partiet til Tysklands statsminister Angela Merkel har besluttet å ikke ha en formell avstemning om hvem som skal være partiets statsministerkandidat.

Det kristendemokratiske partiet (CDU) har som tradisjon at partiets leder, som nå er Annegret Kramp-Karrenbauer, også er partiets statsministerkandidat ved neste valg.

Men dårlige meningsmålinger og tilbakegang i delstatsvalg har ført til en heftig debatt om hvorvidt Kramp-Karrenbauer er den rette til å lede partiet.

Da landsmøtet startet fredag, ga hun partifellene et ultimatum om enten å støtte eller kaste henne. Hun var også imot forslaget om å ha en avstamning om hvem som skal være statsministerkandidat. Forslaget ble hovedsakelig støttet av partiets ungdomsfløy.

Dette kan imidlertid ikke regnes som noen garanti for at AKK vil være CDUs statsministerkandidat ved neste parlamentsvalg i Tyskland, som etter grunnloven senest kan avholdes den 24. oktober 2021, og ikke forventes å finne sted svært lenge før den tid.

For politikken har det med å være nådeløs med den som ikke sørger for oppslutning, og CDU kommer til å holde minst ett landsmøte før neste valg, med mindre noe helt ekstraordinært skulle skje. Hvis suksessen uteblir for partiet også i 2020, ligger en omkamp med Friedrich Merz i kortene.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her. Nå satt fra fra 299 til 210 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂