Armin Laschet er leder for Nordrhein-Westfalen. Han overtar nå plassen etter Angela Merkel. Foto: Michael Kappeler / AP / NTB

Angela Merkel fikk det som hun ville da sentrumsorienterte og pragmatiske Armin Laschet ble valgt til ny leder i det tyske regjeringspartiet CDU.

Laschet (59) regnes som en av Merkels mest lojale støttespillere, og er ventet å fortsette partiets nåværende linje.

Som partileder blir han etter alt å dømme CDUs og søsterpartiets CSUs statsministerkandidat i valget i september. Valget kommer til å sette sluttstrek for Merkels 16 år lange epoke ved makten.

To andre kandidater, den mer høyreorienterte Friedrich Merz og moderate Norbert Röttgen, nådde ikke opp i valget på lørdagens landsmøte.

Merkels rival ut i andre runde
Merz, som i flere år har vært regnet som Merkels rival, gikk videre til andre runde, men ble der slått av Laschet, som fikk 521 stemmer, mot 466 til Merz.

Röttgen, som er sterk på utenriks- og klimapolitikk, gikk ut i første runde.

Laschet leder delstatsregjeringen i Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest folkerike stat og kjerneområdet for landets industri.

Han har vært lojal mot Merkel og støttet henne da hun besluttet å slippe en million asylsøkere inn i landet under flyktningkrisen i 2015.

Korona-utfordringer
Men koronapandemien har gitt ham utfordringer. Det har vært flere alvorlige utbrudd i delstaten han styrer.

Merkel, som har vært statsminister siden 2005, varslet i slutten av 2018 at hun ikke ville stille som statsministerkandidat igjen. Hun gikk også av som CDUs leder.

Den plassen overtok Annegret Kramp-Karrenbauer, men hun lyktes ikke med å bygge seg opp autoritet i partiet.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂