Meningsmålings-instituttene kåret sosialdemokraten Olaf Scholz (SPD) til vinneren av søndagens TV-sendte debatt mellom Tysklands tre fremste statsministerkandidater, men i sosiale medier vinner Alternativ for Tyskland (AfD).

Den over to timer lange TV-debatten søndag kveld ble holdt knapt fire uker før tyskerne skal velge ny nasjonalforsamling og regnes som den viktigste før valgdagen 26. september.

Ifølge en meningsmåling gjorde Scholz en bedre figur enn både kristendemokraten Armin Laschet og De grønnes statsministerkandidat Annalena Baerbock.

36 prosent av seerne utroper Scholz til vinner, 30 prosent mener Baerbock gjorde det best, mens 25 prosent peker på Laschet, viser en måling som ble gjort av gallupinstituttet Forza rett etter debatten søndag kveld. (NTB)

CDUs Armin Laschet som lenge ledet på meningsmålingene, tapte terreng etter at medier fanget opp at han lo under en reportasje om flomofrene i Tyskland. Søndag kom en ny tabbe.

Debatten startet med tysk forsvarspolitikk og den kaotiske evakueringen fra Kabul. Alle tre var samstemte i at Tyskland bør styrke sin internasjonale rolle, men de havnet raskt på kollisjonskurs når det gjaldt hvordan tysk forsvarspolitikk bør utformes.

Kandidatene ble også spurt om håndteringen av koronapandemien, og her var alle skjønt enige om at nye nedstenginger må unngås.

Blant de andre temaene var klimaendringene og motsetningene i det tyske samfunnet.

Telleblemme

Laschet, som den siste tiden er blitt et yndet objekt for latterliggjøring i sosiale medier, gikk på en ny blemme da han skulle svare på om han var åpen for å inkludere venstrepartiet Die Linke i en regjeringskoalisjon.

– Jeg gjør det ikke. Tre ord, sa Laschet, hvorpå han raskt rettet til fire.

Men det var ikke nok til å unngå at han blir beskyldt for ikke å kunne telle i sosiale medier. (NTB)

Klikk, lik og del

Alternativ for Tyskland (AfD) vinner imidlertid i år, som i valgene til EU-parlamentet i 2019, valgkampen i sosiale medier.

Men på plattformer som Facebook, Instagram og YouTube, overskygger AfD fortsatt mye partier som sosialdemokratene (SPD) og utgående kansler Angela Merkels kristeligdemokrater (CDU).

I en analyse av sosiale medier fra 12. juni til 15. august, fant DW at en av de ledende kandidatene til AFD, Alice Weidel, var langt den mest vellykkede politikeren online.

Selv om hun ikke har noe håp om å bli den neste tyske kansler, ble hennes videoer så på rundt 4,9 millioner ganger på tvers av de ulike plattformene i den perioden. (DeutscheWelle)

Facebook er den desidert viktigste plattformen for AfD for å spre korte, fengende budskap som folk liker, og deler videre.

Weidel hadde for eksempel stor suksess med oppslaget om Tyskland som en ‘bananrepublikk’, da hun kommenterte flommen i Tyskland: –De som er ved makten lot Tyskland degenerere til en bananrepublikk, hvor borgere ikke kan advares og beskyttes mot katastrofer, til tross for presis kunnskap om hva som kommer. Det var flere lignende innlegg – og de alle gikk virale.  (DeutscheWelle)

AfD omtales ofte, sammen med restene etter DDRs kommunistparti, Die Linke, som et randparti. Die Linke ligger nå på rundt 6-7 prosent i meningsmålingene, en tilbakegang på rundt tre prosentenheter fra valgene i 2017. AfD fikk 12,6 prosent i 2017, og ligger nå an til en svak tilbakegang til rundt 11 prosent.

Nye koalisjoner?

Fridemokratene (FDP) fikk 10,7 prosent i 2017, og meningsmålingene spriker nå mellom 10,5 og 13 prosent.

Selv om fremgangen til De grønne har vært formidabel siden 2017, da de fikk 8,9 prosent, spriker også meningsmålingene for deres del fra 16-20 prosent.

Skjermdump: Wahlrecht.de

Valget på ny forbundsdag i Tyskland holdes 26. september, og så langt har det ikke utkrystallisert seg noen klare regjeringsalternativ. SPD og De grønne ligger an til å oppnå rundt 40 prosent, og noe av det samme kan et eventuelt samarbeid mellom CDU og FDP ligge an til. Følgelig er det lite trolig at noen av konstellasjonene vil klare seg uten støtte fra et av de såkalte randpartiene, dersom da ikke de to store SPD of CDU igjen finner sammen i en storkoalisjon.

German election: Far-right AfD outperforms competitors on social media 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.