SPD-tilhengere vifter med partiets flagg fremfor en statue av Willy Brandt under en valgvake i Berlin den 26. september 2021. Foto: Britta Pedersen / DPA via AP / NTB.

I henhold til en prognose fra den tyske allmennkringkasteren ARD som er oppdatert klokken 22, ligger det sosialdemokratiske partiet SPD an til å bli det største ved søndagens valg til Forbundsdagen.

Prognosen viser at SPD ventes å få 25,8 prosent av stemmene, mens unionspartiene CDU/CSU nå ligger på 24,2 prosent – et avvik på mer enn halvannet prosentpoeng.

Unionspartiene ser med andre ord ut til å ha mistet omtrent hver fjerde velger siden 2017, da man anså 32,9 prosent for å være et dårlig resultat. Dette er et stort nederlag for CDU-leder Armin Laschet, hans autoritet er svekket, og hans politiske karriere risikerer en brå slutt.

Det betyr også at SPDs kandidat Olaf Scholz ligger an til å bli den neste statsministeren i Tyskland etter Angela Merkel, mest sannsynlig i koalisjon med De grønne og det fridemokratiske partiet FDP, som til sammen ligger an til et klart flertall i Forbundsdagen.

Det vil de to sistnevnte også kunne oppnå sammen med CDU/CSU, men sedvanen tilsier at det største partiet ved valget skal danne regjering og ha statsministeren, og i fravær av overraskelser blir det SPD.

 

Kjøp «Politisk kitsch – en tysk spesialitet» hos Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.