Valgfunksjonærer gjør seg klare til å telle forhåndsstemmer ved valget til den tyske Forbundsdagen i München den 26. september 2021. Foto: Sven Hoppe / DPA via AP / NTB.

En prognose for valgresultatet i Tyskland fra allmennkringkasteren ARD som ble offentliggjort idet valglokalene stengte klokken 18, viser at kampen mellom det sosialdemokratiske partiet SPD og unionspartiene CDU/CSU om å bli størst er svært jevn.

Grafikk: Frankfurter Allgemeine.

Begge ligger i henhold til prognosene an til å få 25 prosent av stemmene, hvilket er en klar fremgang for SPD og en voldsom tilbakegang for unionspartiene sammenlignet med forrige valg.

CDU/CSU gjør et historisk dårlig valg, noe et par-tre selvmål fra statsministerkandidat Armin Laschet ganske sikkert har bidratt til, all den tid SPD overtok ledelsen på meningsmålingene nokså nylig – nærmere bestemt etter katastrofeflommene i Tyskland.

Grafikk: Poll of polls / Politico.

Tatt i betraktning at rundt 40 prosent av velgerne har forhåndsstemt, og dermed ikke er blant de intervjuede utenfor valglokalene på selve valgdagen, er det for tidlig å si hvem som vil bli størst til slutt.

Men SPD er noe større på andre prognoser, og har ledet såvidt på meningsmålingene, og må derfor regnes som en liten favoritt.

De grønne går også kraftig frem, mens ytre venstre-partiet Die Linke går betydelig tilbake. For det fridemokratiske partiet FDP og Alternative für Deutschland (AfD) er det henholdsvis en liten fremgang og en liten tilbakegang.

 

Kjøp «Politisk kitsch – en tysk spesialitet» hos Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂