Ledende politikere i Die Grünen feirer etter offentliggjøringen av en valgdagsmåling i forbindelse med delstatsvalget i Bayern den 14. oktober 2018. Foto: Andreas Gebert / Reuters / Scanpix.

Den grønne vekkelsen ser ut til å ha nådd et foreløpig høydepunkt i Tyskland etter EU-valget: I en politisk meningsmåling som Infratest Dimap 3. og 4. juni har gjort for allmennkringkasteren ARD og avisen Die Welt, er De grønne nå for første gang det største partiet med oppslutning fra 26 prosent av de spurte – høyt over resultatet på 20,5 prosent i EU-valget

Unionspartiene CDU/CSU er nest størst med 25 prosent, mens det er et stykke ned til Alternative für Deutschland på 13 prosent og det sosialdemokratiske partiet SPD på 12 prosent. Fridemokratene (FDP) er femte største med 8 prosent.

Fremgangen for De grønne er på hele seks prosentpoeng, like mye som SPD går tilbake. Det kan altså virke som om velgerne som hører hjemme på venstresiden, forlater sosialdemokratene til fordel for den nye, grønne venstresiden. Andrea Nahles’ avgang som SPD-leder har formodentlig bidratt til sosialdemokratenes videre fall.

I meningsmålingen har man også spurt om hvilke partier som har de beste svarene på fremtidens spørsmål, og her er De grønnes dominans enda større med 27 prosent, mot 13 prosent for CDU/CSU. Ingen av de andre partiene scorer mer enn fire prosent.

Hele 45 prosent mener at ingen av partiene har de beste svarene på fremtidens spørsmål, en andel som reiser tvil om tyskernes tro på det representative demokratiet.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her