De tyske sosialdemokratene har aldri vært målt så lavt før. SPD-leder Andrea Nahles. Foto Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Det tyske miljøpartiet De grønne får for første gang størst oppslutning av alle i en meningsmåling.

Meningsmålingen er gjennomført for RTL og n-tv av målingsinstituttet Forsa, og viser en framgang for De grønne på hele 9 prosentpoeng, til 27 prosent.

Statsminister Angela Merkels konservative CDU og det bayerske søsterpartiet CSU er ned 2 prosentpoeng, til 26 prosent, og havner dermed på annenplass.

Sosialdemokratene i SPD har lenge slitt i motbakke og gjorde et dårlig EU-valg. Partiet får 12 prosents oppslutning på den nye målingen, ned 5 prosentpoeng. AfD på høyrefløyen går tilbake 2 prosentpoeng, og er med 11 prosents oppslutning det fjerde største partiet.

Meningsmålingen er gjort i perioden 27. til 31. mai.

De grønne fikk under EU-valget 20,5 prosent av stemmene, mens både CDU/CSU og SPD fikk de svakeste resultatene noensinne, med respektive 28,9 og 15, 8 prosents oppslutning.

Den tyske TV-kanalen ARD har nylig meldt at 46 prosent av velgerne nå ser klimaendringene som en sentral politisk prioritet, en økning på 26 prosentpoeng fra 2014.

Andre meningsmålinger viser en generasjonskonflikt når det gjelder partitilhørighet. I aldersgruppen 18 til 44 foretrekker flere De grønne enn CDU, mens de over 60 foretrekker Merkels parti.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.