Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Scanpix.

 

Forhandlingene om en ny regjeringskoalisjon i Tyskland kan bli mer spennende enn selve valget.

Tysklands statsminister Angela Merkel er så godt som sikret seier i valget til nasjonalforsamling søndag 24. september.

Men hun får ikke flertall alene. Det store spørsmålet er derfor hvem hun skal danne regjering sammen med.

– Koalisjonssamtalene blir mer spennende enn selve valget. Grunnen er at det er så mange mulige koalisjoner, sier Oskar Niedermayer, professor i politisk sosiologi ved Freie Universität i Berlin.

Han viser til at partilandskapet er langt mer fragmentert enn før. Det kan gjøre det utfordrende å stable et nytt flertall på beina.

Svart for Schulz
I dag regjerer Merkels kristenkonservative partiallianse CDU/CSU sammen med sosialdemokratiske SPD.

SPD fikk et realt løft på gallupen i vår da EU-parlamentets tidligere president Martin Schulz overtok som partileder og statsministerkandidat. Schulz var en stund i ferd med å ta igjen Merkel, men så sprakk bobla, og SPD falt ned igjen.

Nå ligger det an til en svart valgnatt for Schulz. SPD har en oppslutning på rundt 22,5 prosent i snitt i målingene, ned mer enn 3 prosentpoeng fra valget i 2013.

Analytikere mener et så svakt resultat vil gjøre det vanskelig for SPD å fortsette i regjering. Partiet mistrives i skyggen av Merkel og frykter at stadig flere velgere skal søke til fløypartier av mangel på annen opposisjon.

Svartgult alternativ
Den såkalte storkoalisjonen mellom CDU/CSU og SPD går dermed en uviss framtid i møte.

Et aktuelt alternativ er en såkalt svartgul koalisjon, oppkalt etter partifargene til CDU/CSU (svart) og det liberale partiet FPD (gult).

FDP kom under sperregrensa i valget i 2013 og røk dermed helt ut av nasjonalforsamlingen. Men partiet har kommet sterkt tilbake med sin nye leder Christian Lindner og ligger nå an til å få en oppslutning på rundt 9 prosent. FDP kniver dermed med høyrepopulistiske AfD om å bli tredje største parti i valget.

Merkel regjerte sammen med FDP fra 2009 til 2013, og partiet ses på som en mer naturlig partner for henne enn sosialdemokratene.

Jamaica?
Merkels problem er at støtte fra FDP ikke ser ut til å være nok til å sikre flertall i forbundsdagen.

CDU/CSU ligger ifølge målingene an til å få rundt 36,5 prosent av stemmene. Et slikt utfall vil bety at Merkel må ha med seg to andre partier for å danne en flertallsregjering uten SPD.

Alternativet kan da bli en såkalt Jamaica-koalisjon, etter fargene i det jamaicanske flagget. Koalisjonen vil da bestå av CDU/CSU, FDP og Grüne – de grønne.

Det er likevel usikkert om en slik koalisjon er mulig å få til, ettersom den politiske avstanden er betydelig fra Grüne til spesielt CSU og FDP.

Mangler flertall
For sosialdemokratene er mulighetene begrensede.

En ny storkoalisjon mellom SPD og CDU/CSU vil nærmest garantert få flertall i forbundsdagen. Men det er langt fra gitt at Schulz ønsker dette.

Alternativene er en såkalt rødrødgrønn koalisjon mellom venstreradikale Die Linke, SPD og Grüne eller en «trafikklyskoalisjon» mellom SPD, Grüne og FDP. Per i dag ligger ingen av disse alternativene an til å få flertall.

Én ting er likevel avklart allerede før valget: Ingen av de andre partiene er villige til å gå i koalisjon med AfD.

(©NTB)