Hvis meningsmålingene holder kan det sosialdemokratiske partiet, SPD, bli rammet av samme bråe nedgang som Ap. På de siste målinger får SPD bare 20 prosent. Dermed er ikke lenger SPD i samme divisjon som kristeligdemokratene, CDU.

Det vil være et dramatisk resultat. SPD og CDU/CSU har gjennom etterkrigstiden vært jevnbyrdige og skiftet på å ha makten. De senere år har de styrt i en storkoalisjon, som har gjort det vanskelig å markere seg.

Spisskandidat Martin Schulz (bildet) sier han ikke vil legge SPD opp mot proteststemningene i Europa. Det gjelder islam, innvandring og Brussel.

Men SPD klarer ikke konkurrere med CDU om å være ansvarlig. Dermed stikker Merkel av med seieren.

Halvannen uke før valget på ny nasjonalforsamling i Tyskland sier kun 20 prosent av de spurte i en ny måling at de vil stemme på sosialdemokratiske SPD.

Det er Martin Schulz og SPDs laveste oppslutning siden januar. Det er kun 8 prosentpoeng flere enn de som sier de vil stemme på høyrenasjonalistiske Alternativ for Tyskland (AfD).

Meningsmålingen fra ARD-Deutschlandtrend ble publisert torsdag. 12 prosent av de spurte svarer at de vil stemme på AfD, som i dag ikke har representanter i nasjonalforsamlingen, men ligger an til å havne langt over sperregrensen på 5 prosent. (NTB)

12 prosent for AfD er en stor seier for nykomlingen som har vært preget av interne konflikter. Hvis SPD detroniseres og AfD får 12 prosent vil det politiske landskapet være ugjenkallelig forandret.

Da vil SPD være rammet av samme politiske forskyvning som Labour, det nederlandske arbeiderpartiet, de danske socialdemokraterne, og Ap. Sosialdemokratene blir bare ett parti blant mange.

Det som har kostet dem plassen er det politiske eksperimentet multikultur og forsøket på å skape et nytt samfunn og et nytt menneske.

Hvis solidariteten utvides til å gjelde mennesker fra hele verden blir ordet meningsløst.

CDU/CSU kan foreløpig sole seg i glansen: 37 prosent.

Men også CDU/CSU er preget av indre rivninger. Merkel vil ikke gi slipp på sin pro-innvandringslinje og mener islam hører hjemme i Tyskland. Hun snakker ikke om alle problemene. CSU i Bayern ønsker å føre en mer restriktiv innvandringspolitikk. De holder borgfred før valget, men motsetningene vil blusse opp igjen.

Også det tyske elektoratet beveger seg mot høyre.  En funksjon av dette er det høye antallet som ikke klarer bestemme seg.

På Forsas måling sa hver fjerde velger at de ennå ikke hadde bestemt seg for hva de vil stemme på den 24. september, noe som ifølge instituttet er en relativt høy andel. (NTB)