Angela Merkel på møte med parlamentsgruppen CDU/CSU  i Bundestag i Berlin i dag. Foto: Axel Schmidt / Reuters / Scanpix

Det kan gå mot nyvalg i Tyskland etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen. Angela Merkel er lite lysten på å lede en mindretallsregjering.

Natt til mandag brøt regjeringsforhandlingene mellom kristeligdemokratene i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne sammen. Samme dag sa lederen for sosialdemokratiske SPD, Martin Schulz, at partiet fortsatt sier nei til å delta i en regjering ledet av Merkel.

Det betyr at den tyske statsministeren foreløpig kan se langt etter en flertallsregjering. Mandag kveld ga hun beskjed om at hun er «svært skeptisk» til ideen om å danne mindretallsregjering. Hun mener Tyskland trenger en stabil regjering som skal slippe å måtte løpe til nasjonalforsamlingen hver gang den skal ta en beslutning.

– Nyvalg er en bedre vei, fastslo Merkel, og ga samtidig beskjed om at hun ikke har noen planer om å trekke seg.

Ber om flere samtaler

Samme dag ba Tysklands president Frank-Walter Steinmeier landets partier om å unngå nyvalg.

– Jeg forventer at alle er villige til å snakke sammen slik at det blir mulig å danne regjering, sa Steinmeier som fastslår at den politiske situasjonen savner sidestykke i Tyskland.

Steinmeier tror det vil vekke undring og bekymring både i Tyskland og andre europeiske land hvis ikke politikerne i Europas største og økonomisk sterkeste nasjon klarer å samarbeide.

Uenige om mye

De siste ukene har de to kristeligdemokratiske partiene CDU/CSU sittet i regjeringsforhandlinger med liberale FDP og De grønne. Men partiene står langt fra hverandre både når det gjelder klima, innvandring og finanspolitikk.

Det var FDP som kastet inn håndkleet natt til mandag. Begrunnelsen var at partiet ikke har fått gjennomslag for sine krav og synspunkter i samtalene.

De siste fire årene har kristeligdemokratene sittet i regjering med sosialdemokratiske SPD, men regjeringssamarbeidet har ført til stor slitasje på partiet, som denne gangen har sagt nei til å sitte i en ny Merkel-regjering.

SPD-leder Martin Schulz sa mandag at partiet fortsatt er fast bestemt på å ikke bli med i en ny storkoalisjon.

– Komplisert

Statsviter Thomas Sommerer ved Stockholms universitet påpeker at den tyske grunnloven gjør det komplisert å skrive ut nyvalg.

Samtidig mener han det ikke er noen som egentlig ønsker seg en mindretallsregjering, noe som også har sammenheng med landets rettslige rammeverk.

– Hele grunnloven bygger på stabilitet og en sterk regjeringsmajoritet, sier Sommerer til det svenske nyhetsbyrået TT.

Høyrepopulister

Letingen etter et styringsdyktig flertall ville vært enklere hvis de andre partiene hadde vært villige til å vurdere samarbeid med høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD).

Det er trolig uaktuelt på grunn av AfDs svært strenge innvandringspolitikk og til dels ekstreme retorikk. Partiet, som fikk 12,6 prosent i valget i september, tror likevel det vil tjene på den politiske krisen som har oppstått.

I et eventuelt nyvalg vil AfD gjøre det enda bedre enn sist, sier partiets parlamentariske leder i delstaten Baden-Württemberg, Jörg Müthen, til nyhetsbyrået DPA.

Myndighetene i flere andre europeiske land gir uttrykk for bekymring for den politiske situasjonen i Tyskland.

– Av hensyn til Tyskland og Europa håper vi at vår viktigste partner er sterk, slik at vi sammen kan bevege oss framover, heter det i en uttalelse fra kontoret til Frankrikes president Emmanuel Macron.