Angela Merkel kan koste på seg et smil etter å ha slått sosialdemokratene på deres «hjemmebane». Og til høsten er det valg til Forbundsdagen.

Angela Merkels konservative parti CDU har vunnet valget i Tysklands største delstat Nordrhein-Westfalen, ifølge valgdagsmålinger.

Søndagens valg gav forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokrater sin tredje rake seier i delstatsvalgene.

Samtidig har luften gått ut av den sosialdemokratiske utfordreren Martin Schulzs parti, og Alternativ for Tyskland mister fart.

Valget var også et hardt slag for De grønne, som gikk tilbake fra 11,3 i 2012 til 6,1.

SPD ligger an til å få 31 prosents oppslutning, det dårligste resultatet for partiet noensinne i Nordrhein-Westfalen – ned fra 39,1 ved forrige valg.

Nordrhein-Westfalen har i flere tiår vært en viktig sosialdemokratisk bastion, og mange industriarbeidere og innvandrere er bosatt her. Delstaten har vært styrt av SPD nesten sammenhengende siden 1966.

CDU økte fra 26,3 procent for fem år siden til 33,6 prosent i søndagens valg, ifølge opptellingen per klokken 21.

Meningsmålinger viste imidlertid at CDU lå jevnt med sosialdemokratiske SPD før valget, selv om høyresiden hadde et forsprang på enkelte målinger.

Delstaten er Tysklands største med 18 millioner innbyggere, og et viktig barometer foran valget til Forbundsdagen om drygt fire måneder.

Valget i Nordrhein-Westfalen kan være enda et tegn på at entusiasmen for SPDs nye leder Martin Schulz er i ferd med å avta. Resultatet i delstatsvalget antas å gi en viktig pekepinn om utfallet av valget på ny tysk nasjonalforsamling til høsten.

Alternativ for Tyskland, som ikke fantes ved det forrige valget, ligger an til 7,8 prosent. I høst snuste AfD på 13 prosent i meningsmålingene i delstaten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.