En valgplakat fra AfD på en stolpe i Frankfurt den 8. oktober 2023. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Ved valgene i de to tyske delstatene Hessen og Bayern søndag ble Alternative für Deutschland (AfD) henholdsvis nest største og tredje største parti med klart flere stemmer enn i 2018.

Hessen og Bayern, som begge tilhørte Vest-Tyskland i etterkrigstiden, har til sammen litt under 25 prosent av Tysklands befolkning, og resultatene for AfD søndag vitner om at partiet har skaffet seg varig høy oppslutning også i de vestlige delstatene.

I Hessen fikk AfD 18,4 prosent av stemmene, en økning på 5,3 prosentpoeng siden forrige valg til delstatsforsamling i 2018 og et forsprang på det sosialdemokratiske partiet SPD på 3,3 prosentpoeng.

I Bayern endte partiet med 14,6 prosent (+4,4), litt bak Frie Velgere (FW) på 15,8 prosent – også det en indikasjon på at stadig flere i delstaten mister troen på de tradisjonelle partiene.

De tre regjeringspartiene – SPD, De grønne og fridemokratiske FDP – gikk alle tilbake i begge delstater sammenlignet med delstatsvalgene i 2018.

AfD har stabilisert sin posisjon som Tysklands nest største parti:

Grafikk: Poll of polls / Politico.

Veksten for AfD, som de andre partiene hittil har behandlet som spedalsk, gjør det stadig vanskeligere for unionspartiene CDU/CSU å stable på bena et politisk flertall uten å måtte gå til SPD.

Unionspartiene og SPD hadde makten sammen i Tyskland under den såkalte storkoalisjonen i tre av Angela Merkels fire regjeringer mellom 2005 og 2021.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.