AfD-lederne Tino Chrupalla og Alice Weidel ankommer landsmøtet i partiet i Magdeburg den 28. juli 2023. Foto: Carsten Koall / DPA via AP / NTB.

En ukentlig meningsmåling som opinionsinstituttet INSA utfører for Bild, viser at Alternative für Deutschland (AfD) er Tysklands nest størst parti med 22 prosents oppslutning, fire prosentpoeng foran det sosialdemokratiske partiet SPD på 18 prosent. Det er samme forsprang som unionspartiene CDU/CSU, som fremdeles er størst med sine 26 prosent, har på AfD.

Oppslutningen for Tysklands eneste reelle opposisjonsparti er ikke noe blaff, da resultatene er uendret siden INSA-målingen i Bild forrige helg, som den tyske avisen kalte en sjokkmåling. AfD var aldri blitt målt så høyt, og avstanden til CDU/CSU hadde aldri vært så liten.

Grafikk: Bild.

Den politiske stemningen i Tyskland preges av at det er 70 og 60 prosent som er misfornøyd med henholdsvis regjeringen og statsminister Olaf Scholz (SPD), samtidig som høyresiden i det politiske landskapet fremfor alt kjennetegnes ved unionspartienes nevrotiske forhold til AfD.

CDU-leder Friedrich Merz, som dristet seg til å si at samarbeid mellom CDU og AfD på lokalt nivå ville bli uunngåelig, får kun tilslutning fra 20 prosent når CDU-velgere blir spurt om sin foretrukne statsministerkandidat. Langt flere foretrekker CSU-leder Markus Söder (38 prosent) eller delstaten Nordrhein-Westfalens statsminister Hendrik Wüst (29 prosent).

59 prosent av CDU-velgerne sier dessuten at de ikke ønsker samarbeid med AfD lokalt, og det er flere i partiet som heller vil samarbeide med ytre venstre eller de grønne enn med AfD.

Til tross for en uhyre svak tysk regjering, er altså høyresiden også en svak utfordrer.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.