Lederen for De grønne og statsminister­kandidat i Tyskland, Annalena Baerbock, under en presse­konferanse i Berlin den 17. mai 2021. Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB.

En tysk meningsmåling som Insa har gjort for Bild, viser at unionspartiene CDU/CSU igjen er størst i Tyskland, med oppslutning fra 26 prosent av de spurte.

De grønne, som nylig var blitt størst på meningsmålingene etter flere måneders fremgang, er igjen nummer to med 22 prosents oppslutning.

Det sosialdemokratiske partiet SPD følger deretter med 16 prosent, det fridemokratiske partiet FDP med 12,5 prosent, høyrepopulistiske AfD får 11,5 prosent, mens ytre venstrepartiet Die Linke oppnår 6,5 prosents oppslutning, skriver Die Welt.

Tvekampen om førsteplassen mellom unionspartiene og De grønne er av ekstra stor interesse i øyeblikket, siden det er nytt valg til Forbundsdagen den 26. september, og det største partiet ved valget naturlig nok vil ha ambisjoner om å få statsministeren og danne regjering.

Det har vært liten bevegelse i den tyske velgermassen mesteparten av tiden pandemien har pågått, og den eneste dynamikken av stor betydning har vært den seneste tidens lekkasje fra CDU/CSU til De grønne:

Grafikk: Poll of polls.

Spørsmålet er nå om De grønne har nådd toppen og unionspartiene bunnen, og om man dermed kan forvente en slags renormalisering av det politiske landskapet i løpet av de neste fire månedene.

Hvis valgresultatet derimot skulle bli omtrent som denne meningsmålingen, er det ikke så lett å se for seg hva slags regjering Tyskland vil få. Dagens koalisjon mellom CDU/CSU og SPD ville stå for svakt politisk uten annen parlamentarisk støtte.

Det er heller ikke opplagt hvordan De grønne skal kunne danne regjering. Det er blitt antydet en såkalt «trafikklys-koalisjon» med SDP og FDP, men det er på ingen måte gitt at forhandlinger med sikte på et slikt resultat ville gå i havn.

En tredje mulighet, som kan tenkes å tvinge seg frem, er at CDU/CSU går i koalisjon med De grønne. Da ville det parlamentariske grunnlaget være sikret, men potensialet for konflikt mellom tradisjonelt næringsvennlige unionspolitikere og miljøideologiske grønne er stort.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.