Dorothee Bär. Stillbilde: Der Spiegel.

– Hvis man kunne forby AfD, hvis det var så enkelt, ville jeg naturligvis gjort det, sier Dorothee Bär, som er nestleder i CSU – søsterpartiet til CDU i den tyske delstaten Bayern.

Uttalelsen fra Dorothee Bär kom i en tv-debatt mellom henne og Agnieszka Brugger, som representerer De grønne i Forbundsdagen, hos Der Spiegel, der temaet var hvordan man stopper AfD.

De to debattantene la i praksis ansvaret på hverandre for suksessen til Alternative für Deutschland, som for tiden får ca. 20 prosents oppslutning på meningsmålingene i Tyskland, og med det ufordrer det sosialdemokratiske partiet SPD som landets nest største.

Ifølge Bär er det Tysklands regjering – en koalisjon mellom SPD, De grønne og det fridemokratiske partiet FDP – som bærer skylden for AfDs fremvekst, skriver Die Welt.

Men det er etter hennes oppfatning opp til alle demokratiske partier å gjøre det klart for folk at det AfD driver med, ikke er en protest.

Agnieszka Brugger gir derimot unionspartiene CDU/CSU skylden for at AfD har fosset frem på meningsmålingene.

Unionspartiene har den senere tiden forsøkt å ta eierskap til saker som AfD også fremmer, det være seg strengere asylpolitikk eller kritikk av kjønnsideologi. «Visse saker bør ikke overlates til AfD», fremholdt Bär i debatten hos Der Spiegel. Motstand mot kjønnsideologi er ikke en AfD-sak, men en sak for borgerne, sa hun.

Bär kritiserte også Bayerns visestatsminister Hubert Aiwanger fra partiet Frie velgere, som sitter i koalisjonsregjering med CSU i delstaten. Aiwanger deltok nylig i en demonstrasjon mot en ny lov med strengere «klimakrav» til oppvarmingssystemer.

Den tause majoriteten må ta demokratiet tilbake, hadde Aiwanger sagt – for siden å legge til at det ikke er tabu å si noe bare fordi noe fra AfD måtte ha sagt noe lignende.

– Dette er for meg et ekte AfD-narrativ, sier Bär om uttalelsen fra Aiwanger.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.