Kjernekraftverket i Neckarwestheim, Baden-Württemberg, er et av de tre tyske kjernekraftverkene som ikke har stengt. Foto: Christoph Schmidt / DPA via AP / NTB.

En tysk meningsmåling som opinionsinstituttet Civey har utført for Der Spiegel, viser at hele 78 prosent av de spurte ønsker at driften av de tre kjernekraftverkene i Tyskland som fremdeles er operative, forlenges til sommeren 2023.

17 prosent er imot å forlenge driften i dette tidsrommet, mens 5 prosent ikke vet, opplyser det tyske nyhetsmagasinet. Også blant personer som stemmer på De grønne, er det et lite flertall for å holde kjernekraftverkene i operasjon til neste sommer, men det er velgerne til unionspartiene (CDU/CSU) og AfD som er de sterkeste tilhengerne av fortsatt kjernekraft.

I henhold til målingen, som er gjennomført blant 5000 respondenter 2. og 3. august, vil 67 prosent av de spurte forlenge driften av de tre kjernekraftverkene med fem år.

Et stort mindretall på 41 prosent ønsker også at Tyskland bygger nye kjernekraftverk, men dette er 52 prosent av de spurte imot. Også dette forslaget får støtte fra et flertall av høyresidens velgere.

Torsdag var delstaten Bayerns statsminister Markus Söder (CSU) og CDU-leder Friedrich Merz på besøk ved kjernekraftverket Isar 2 i Essenbach i Bayern, der delstatsregjeringen også har tatt til orde for å gjenåpne det nedlagte kjernekraftverket Gundremmingen.

Holdningen til kjernekraften har endret seg radikalt i Tyskland siden Tsjernobyl-ulykken i 1986. I en meningsmåling som ble utført for Der Spiegel i 1989, ønsket kun tre prosent av de spurte at kjernekraften fortsatt skulle bygges ut i landet.

I 1998 besluttet regjeringen til Gerhard Schröder – statsministeren som kort tid etter sin avgang begynte å jobbe for de store russiske energiselskapene – at kjernekraften i Tyskland skulle legges ned innen 2030. Etter Fukushima-ulykken i Japan i 2011 besluttet Angela Merkels regjering å fremskynde avviklingen av kjernekraften til 2022.

Med den pågående energikrisen i Tyskland virker en avvikling innen 31. desember stadig mindre sannsynlig. For De grønne sitter det langt inne å oppgi disse ambisjonene, men selv statsminister Olaf Scholz (SPD) luftet nylig tanken om å forlenge driften.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.