Tyskland har besluttet å holde to av landets tre siste kjernekraftverk i beredskap fram til midten av april 2023.

Det var tidligere bestemt at Tyskland skulle stenge sine tre siste kjernekraftverk ved årsskiftet, melder NTB. Men nå er planene endret.

To av kjernekraftverkene skal kunne fortsette å produsere strøm fram til midten av april neste år hvis det blir nødvendig, opplyste økonomiminister Robert Habeck mandag kveld.

Det tredje kjernekraftverket legges ned, slik det ble vedtatt mens Angela Merkel var statsminister. Da ble det vedtatt at alle landets skulle stenges ned, etter ulykken ved kjernekraftverket i Fukushima, Japan i 2011.

De to verkene som holdes i beredskap, er Isar II i Bayern og Neckarwestheim i Baden-Württemberg. Ifølge Habeck beholdes de som reservekraftverk i tilfelle det trengs for å stabilisere elektrisitetsnettet sør i Tyskland i vinter.

Årsaken er den tyske energikrisen som har blitt forsterket av krigen i Ukraina og russisk kutt av gassforsyningene til Tyskland. Men energikrisen startet lenge før krigen i Ukraina.

Tyskland vedtok under Merkel en stor energiomstilling som innebar at Tyskland skulle kvitte seg med all atomkraft. Men stadig flere politikere har argumentert for at planen bør utsettes for å demme opp for strømmangel de neste månedene.

I fjor stengte Tyskland ned tre av de seks siste reaktorene som fortsatt var i drift. Energiomstillingen som ble kjent som Energiewende har også blitt kraftig kritisert av den tyske riksrevisjonen hele tre ganger.

Ifølge TT er det en stor majoritet i Tyskland som nå vi at kjernekraften skal fortsatt spille en rolle, enten under en overgangsfase eller på lengre sikt.

Tidligere i dag skrev Document at også California utsetter stengningen av sitt siste kjerne­kraftverk.

Den tyske riksrevisjonen slakter klimatiltakene, for tredje gang

Kjøp Kents bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.