Inflasjon, energikrise, mangel på investeringer: Situasjonen for industri og ansatte er «alt annet enn avslappet», sier DGB-sjef Yasmin Fahimi, som også bekymrer seg over den økende gjelden.

Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) er Tysklands den største landsorganisasjon for arbeidstakerorganisasjoner i Tyskland, og er dermed sammenlignbart med LO i Norge.

DGB bekymrer seg over fremtiden til tyske industri og deres ansatte etter nok et år med økonomiske kriser på løpende bånd. Året 2024 ser heller ikke særlig lovende ut.

– Situasjonen er alt annet enn avslappet. Vi er fortsatt i krise.

Dette sier DGB-leder Yasmin Fahimi til det tyske pressebyrået i Berlin, skiver Die Welt.

Tysk industri har sjelden opplevd en slik krise. Situasjonen er dyster, og pessimismen preger tysk økonomi, skrev sjeføkonom Dorothea Siems i romjulen.

Etter fire år i krisemodus er bedriftene utslitte og korrigerer igjen sine allerede dårlige prognoser for 2024 nedover. Bare fem sektorer forventer en økning i arbeidsplasser, 23 forventer kutt. Det er bare noen få vinnere.

Tyske arbeidere merker den økonomiske krisen på kroppen, med økte renter, inflasjon og skyhøye energipriser som hovedproblem. Kjøpekraften svekkes, og mange frykter for jobben sin.

– Mange frykter også at jobben deres ikke lenger er trygg, sier Fahimi.

– Den energiintensive industrien er spesielt berørt av dette – hele basisindustrien fra kjemisk industri til aluminium, jern, kobber, stål, sement, papir, glass.

Dette er selve motoren i tysk industri, som sammen med bilindustrien har vært ryggraden i tysk økonomi, som siden 50-tallet har vært en suksesshistorie.

Men så fikk Angela Merkel ideen om et Energiewende, og bestemte seg for å erstatte stabil kjernekraft med ustabil og dyr «fornybar» kraft, som vind- og solkraft. Den tyske riksrevisjonen har dog slaktet Energiewende hele tre ganger, og beskriver tysk klimapolitikk som ekstremt kostbar og svært lite effektiv.

Nå satses det tungt på hydrogen som ny stabil energi, for også kullkraftverkene skal stenges ned hvis tyske politikere får sin vilje oppfylt, sterkt påvirket av frykten for en klimakrise.

Tysklands klima- og økonomi­minister Robert Habecks plan for balanse- og reserve­kraft til det tyske strømnettet består i å bygge 40 gass­kraft­verk som skal gå på hydrogen innen 2030.

Disse planene har foreløpig blitt stanset. Den føderale tyske energi­myndigheten Bundes­netz­agentur nedlegger veto mot å stenge kull­kraft­verkene i Tyskland innen 2030, slik den tyske koalisjons­regjeringen tar sikte på.

Tysk energi­myndighet forbyr nedleggelse av kull­kraften

Tysk industri har også vært motoren i EU, og en krise for tysk industri er en alvorlig trussel mot hele eurosonen. Europeisk økonomi er i krise, noe som i stor grad skyldes klimapolitikken, som har presset energiprisene rett til værs.

Tyskland påvirkes selvsagt også av de enorme sosiale og økonomiske kostnadene knyttet til masseinnvandring, som eksploderte da Merkel åpnet grensene og erklærte: Wir schaffen das. Milliarder av euro renner i tillegg ut som følge av krigen i Ukraina.

Fahimi er også kritisk til at tysk industri mister et statlig tak på strømprisene allerede 1. januar 2024, ikke ved slutten av mars som tidligere planlagt.

– Det er beklagelig at regjeringen ikke har gått med på å utvide strømpristaket. Det ville ha hjulpet, sier Fahimi.

Det er ikke bare energikrevende industri som er i ferd med å miste troen på Tyskland som en attraktiv lokasjon.

– De kritiske problemene er mangelen på dyktige arbeidere, det utilstrekkelige digitaliseringsnivået, men også tvilen på om vi vil lykkes i transformasjonen, spesielt i energisektoren.

Fahimi advarer den føderale regjeringen mot å gi avkall på store investeringer.

– Dette påvirker den sosiale infrastrukturen, det vil si skoler og barnehager, pleie- og helsevesenet, veiene og alle former for mobilitet.

Det er dog sikkert en del tyske skeptikere som reagerer på at Fahimi også understreker at milliarder av euro må investeres i de nødvendige tiltakene som skal omdanne tysk økonomi og samfunn slik at målet om å forvandle Tyskland til et klimanøytralt paradis kan oppnås.

Fahimi var tidligere politisk aktiv i det tyske sosialistiske partiet SPD, hvor hun blant annet satt som generalsekretær fra 2014 til 2015. Fra 2017 til 2021 representerte hun SPD i Forbundsdagen.

Krisen Tyskland opplever nå er ingen overraskelse. Det må det være lov til å påpeke at mange har advart mot det som nå rammer tysk økonomi.

Les også:

Tysk økonomi mot stupet, kan ramme hele eurosonen

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.