Europas gasstilførsel gjennom Nord Stream 1 er midlertidig stanset, og dette sender rystelser gjennom et energifattig Europa. For selv om fokuset har vært på Tyskland, rammes også andre europeiske land hardt.

Danmark kan havne i en kritisk situasjon, og planene for rasjonering er allerede klare, skriver Berlingske.

– Situationen er kritisk. Kommer der ikke gas i hanerne, må vi forvente, at der bliver udløst en gaskrise i Tyskland, der vil sprede sig til hele Europa. Der er simpelthen ikke gas nok, hvis hanerne ikke bliver åbnet fra russisk side. Så må der rationeres, forklarer Troels Ranis,  bransjedirektør i Dansk Industri.

Krisen kan ramme Danmark allerede til vinteren. Gasslagrene er bare 60 prosent fulle, alt for lite til å holde gjennom vinteren, ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlegging ved Aalborg Universitet.

– Det er på ingen måde nok, og i øjeblikket er der nærmest ingen påfyldning, fordi vi ikke har den leverance fra Rusland. Det er en meget kritisk situation, og det er hele ideen med det. Nu er det så et planlagt vedligehold, men der er ingen, der ved, hvordan det bliver brugt i forhold til den øvrige konflikt.

Rammer både direkte og indirekte 

Danmark får levert russisk gass via Tyskland, og derfor rammes Danmark direkte når russerne stanser leveranser gjennom Nord Stream 1. Men dansk industri rammes også indirekte.

Et eksempel er DanGødning, som er en av Nordens største produsenter av flytende kunstgjødsel. Selv om DanGødning ikke bruker naturgass i produksjonen, er mange av underleverandørene helt avhengige av gass.

Derfor vil en stengning av Nord Stream 1 medføre økte råvarepriser, ifølge administrerende direktør for DanGødning, Kenneth Frederiksen.

– Da vores produkter anvendes til fødevareproduktion, vil det sige, at slutbrugerne – altså de private husholdninger – vil blive påvirket af de højere priser på vores råvarer. Det er der bestemt grund til, at vi alle er bekymrede over.

En krise i tysk økonomi vil også være svært ødeleggende for dansk eksportindustri, understreker Ranis fra Dansk Industri.

– Tyskland er vores største marked – både økonomisk og med hensyn til samhandel hænger vi meget sammen og dermed også i forsyningskæderne. Derfor må den enkelte virksomhed afsøge, hvor robuste deres forsyningskæder er, hvis man eksempelvis har tyske underleverandører. Det er kritisk. Rigtig kritisk.

Energistyrelsen har allerede sendt ut en early warning om en potensiell gasskrise. Myndighetene har en nødplan som innebærer prioriterer hvem som først skal miste tilgang på gass.

47 af landets største virksomheder står først for skud. Det drejer sig om de såkaldt ikkebeskyttede gaskunder, der blandt andet tæller Arla, Carlsberg, Danish Crown, Novo Nordisk, Rockwool og Novozymes.

Professor Mathiesen mener Europa bør vurdere å selv stenge Nord Stream 1.

– Ikke for at få lavere energipriser, for det får vi ikke. Heller ikke for at standse konflikten, men simpelthen for at undgå, at man kan blive ved med at bruge det som pressionsmiddel.

Desperasjonen er til å ta å føle på i det skakkjørte, europeiske energimarkedet nå. De skyhøye energiprisene har nok kommet for å bli. En massiv industridød i Europa kan bli en sannsynlig konsekvens. Da følger arbeidsledighet, økonomisk krise og fattigdom.

Alt på grunn av noen utopiske grønne drømmer og et dysfunksjonelt europeisk samarbeid i en ikke-demokratisk union.

Vi lever sannelig i interessante tider.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.