BASF er verdens største produsent av kjemikalier. Nå sier de at de vil trappe ned sin virksomhet i Europa permanent. Hovedårsaken er de høye energiprisene.

Med både høye og ustabile energipriser er ikke Europa konkurransedyktige lenger, skriver Financial Times.

Uttalelsen fra verdens største kjemikaliekonsern kom etter at de åpnet den første delen av sitt nye plasttekniske anlegg på 10 milliarder euro i Kina for en måned siden, som den sa ville støtte økende etterspørsel i landet.

– Det kjemiske markedet i Europa har opplevd svak vekst i rundt et tiår [og] den betydelige økningen i naturgass- og kraftpriser i løpet av dette året legger press på kjemiske verdikjeder, sa administrerende direktør Martin Brudermüller onsdag.

BASF produserer basiske petrokjemiske produkter og kunstgjødsel. Selskapet har i løpet av de ni første månedene av 2022 opplevd en økt kostnad på naturgass på hele 2,2 milliarder euro.

Den europeiske gasskrisen og strengere reguleringer for europeisk industri tvinger derfor selskapet å kutte kostnadene i regionen «så raskt som mulig og også permanent», sa Brudermüller.

EU presser bedriftene med reguleringer knyttet til såkalt ESG, som står for Environmental, Social and Governance. På norsk oversettes det til Miljø- , Sosiale- og Forretningsetiske forhold.

BASF-sjefen har tidligere advart om at en boikott av russisk gass vil føre til den største økonomiske krisen i Tyskland siden 2. verdenskrig.

Årets omsetning for BASF forventes å være et sted mellom 86 og 89 milliarder euro. Men selskapets resultat er nedadgående.

Les også:

Tysk økonomi mot stupet, kan ramme hele eurosonen

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.