Utsikt til et av BASFs produksjonsanlegg i Ludwigshafen den 18. januar 2019. Foto: Georg Buzin / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Det tyske multinasjonale kjemikonsernet BASF har fredag kunngjort at det vil kutte 2600 jobber på verdensbasis og redusere produksjonen i Tyskland kraftig etter å ha gått med 627 millioner euro i underskudd i 2022.

BASF, som er verdens største kjemiselskap, legger blant annet ned et av de to produksjonsanleggene for ammoniakk ved hovedkontoret i Ludwigshafen, skriver Financial Times.

Bakgrunnen for kuttene i Tyskland er høyere energikostnader i Europa, som i fjor gav selskapet en ekstraregning på 3,2 milliarder euro, samt planer om å satse stort i Kina. Kjemikolossen satser hele 10 milliarder euro på bygging av en ny plastfabrikk i Kina.

Ammoniakkproduksjonen er ikke den eneste som reduserer i selskapets hjemland:

The German company said on Friday that it would close one of its two ammonia plants at its home site in Ludwigshafen as well as the units producing caprolactam, a chemical used to make fibres and plastics, and TDI, a compound used to make flexible foam.

The plans, which are expected to lower the group’s annual costs by €200mn by the end of 2026, will also lead to reduced production in Germany of adipic acid — a compound used to make nylon — as well as closure of three other plants that were needed in its production.

Mer enn 1700 av de 2600 jobbkuttene kommer i Tyskland, skriver Die Welt.

Ifølge selskapets toppsjef Martin Brudermüller er ikke energikostnadene eneste grunn til kuttene.

Også andre produksjonskostnader øker, og hele Europa lider under overregulering og et altfor stort og langsomt byråkrati, sier BASF-sjefen, som mener dette svekker den europeiske konkurranseevnen vis-à-vis andre verdensregioner.

Den tyske industrien i sin alminnelighet frykter nå en langsom avskjed med Tyskland som produksjonsbase og begynner å se seg om etter andre steder, skriver Die Welt.

 

Toppøkonom: Klima­politikken ødelegger tysk industri

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.