Hans-Werner Sinn. Stillbilde: Mission Money / YouTube.

Med sin ekstremistiske klima­politikk holder Tyskland på å ødelegge sin egen industri, sier den frem­stående tyske økonomen Hans-Werner Sinn lørdag i et intervju med Neue Osnabrücker Zeitung.

På den måten er vi et dårlig eksempel for hele verden, sier den mangeårige lederen for Ifo-instituttet for økonomisk forskning og professor emeritus i økonomi ved universitetet i München i intervjuet, som også er omtalt i Die Welt.

Hans-Werner Sinn har lenge vært en konsistent kritiker av «det grønne skiftet» i energipolitikken, som i Tyskland går under navnet Energiewende. Sinn har tidligere uttalt at tyskerne har latt seg forlede av virkelighetsfjerne drømmer, og nå sier han blant annet at det må bli en slutt på Tysklands og Europas alenegang i klimapolitikken.

«All praten om å fungere som et forbilde og om de komparative fortrinnene vi angivelig skaffer oss med denne politikken, er kun propaganda», hevder Sinn.

«Kina og andre fremvoksende økonomier kommer aldri i verden til å gjøre som oss hvis vi jager bedrifter ut av landet med energiforbud og ødelegger folks levestandard», fastslår Tysklands mest kjente økonom.

Sinn avfeier også visjonene om en snarlig «klimanøytral» fremtid:

Tyskland har «ingen sjanse» til å nå den tyske regjeringens mål om fullstendig utfasing av fossile energikilder innen 2045, sier økonomiprofessoren.

Likevel blir «en hel økonomi med 83 millioner innbyggere gjort til en forsøkskanin for alternative teknologier».

Klimapolitikk kan kun gjennomføres hvis den koordineres globalt, fortsetter Sinn.

«Vår alenegang betyr at andre deler av verden vil kjøpe akkurat like mye mer olje og slippe ut like mye CO2 som vi sparer.»

På grunn av Ukraina-krigen tjener Kina grovt på Tysklands klimapolitikk, analyserer den kjente økonomen.

For den oljen og gassen som Europa ikke lenger kjøper fra Russland, går til Kina. «Med den grønne politikken vår senker vi prisene på verdensmarkedet og subsidierer Kinas skitne industri. Kina tjener på våre sanksjoner og blir enda sterkere.»

Uten et samarbeid mellom USA, Kina og India er klimapolitikk bortkastet, mener Sinn: «Hvis ikke det virker, vil ingenting virke», sier han – oppriktig bekymret for omveltningene forespeilede klimaendringer antas å kunne utløse.

Sinn tar derfor til orde for en endring av den tyske utenrikspolitikken, og mener at Tyskland bør prøve å komme til klimapolitiske kompromisser med stormaktene i verden, Kina inkludert.

 

Hans-Werner Sinn om «det grønne skiftet»: – Tyskere liker utopiske ideer

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.