Hans-Werner Sinn foreleser ved Ifo-instituttet 13. mars 2021. Stillbilde: Ifo / YouTube.

Ukraina-krigen har kastet en skygge over økonomien i Europa, som allerede er rammet av høye energipriser og inflasjon. Det gjør mange europeere bekymret for fremtiden, men krigen bare forverrer en situasjon som allerede var dyster, sier den tyske toppøkonomen Hans-Werner Sinn i et intervju med Münchner Merkur lørdag.

Staten vil bli totalt overveldet, og det sosiale sikkerhetsnettet vil bli utilstrekkelig, sier Sinn, som er professor emeritus i økonomi ved universitetet i München og tidligere sjef for Ifo-instituttet for økonomisk forskning.

De gode tidene er forbi, og folk må sørge for seg selv, sier han – og for å klare det må de sette sin lit til familien. Sinn anbefaler derfor unge mennesker å sette barn til verden.

München-avisen innleder intervjuet med å drøfte Tysklands energisituasjon:

Münchner Merkur: Herr Sinn, tyske økonomer strides om hvorvidt en gassboikott av Russland er forsvarlig. Hva er Deres vurdering?

Hans-Werner Sinn: Jeg mener at en gassboikott ikke er rasjonelt. Den tyske regjeringen har tatt riktig standpunkt her. 48 prosent av tyske husholdninger varmes opp med gass, og halvparten av gassen kommer fra Russland. Uten russisk gass ville Tyskland stå overfor massive vanskeligheter, i alle fall på kort sikt.

Det er mager trøst at bruttonasjonalproduktet (BNP) kanskje ikke ville synke radikalt, mener Sinn:

Prognosene som viser at BNP bare ville gå litt ned, viser ikke hele bildet, for BNP omfatter ikke importen og dermed heller ikke skaden som vil følge av manglende gassimport. Hvis vi fryser fordi det ikke finnes gass, vil ikke det vises i slike beregninger.

På spørsmål avviser Sinn at den tyske staten kan løse dette problemet finansielt: Vi har ingen LNG-terminaler, fastslår han. De første landfaste terminalene vil ikke bli operative før i 2026, og de flytende som kan komme på plass raskere, har ikke stor nok kapasitet.

Inntil videre må vi altså basere oss på gass fra Russland?

Ja. Den ensidige avhengigheten av Russland har ført oss inn i en felle, og nå vrir vi oss i denne fellen.

Det var en kolossal feiltagelse å beslutte å avvikle kjernekraften i Tyskland etter ulykken ved Fukushima-kraftverket i Japan i 2011, mener Sinn.

Ved å innføre sanksjoner vil Tyskland ramme seg selv mye hardere enn Russland, for russerne kan selge til Kina i stedet – en rørledning finnes allerede og en ny er under bygging, sier den tyske økonomen. Selv om russerne ikke får solgt alt nå, kan kineserne låne dem penger mot løfter om fremtidig levering, hevder Sinn.

Så Vesten kan skru av gasstilførselen fra Russland, men ikke pengetilførselen til Russland. Boikottpolitikken fører Russland i armene på Kina, og styrker dermed nettopp det landet USA har størst grunn til å frykte i fremtiden.

Russerne kan også selge til India og resten av verden selv om Vesten ikke lenger vil kjøpe, konkluderer Sinn.

De gode tidene er forbi, men ikke bare på grunn av krigen, forklarer han:

Ukraina-krigen får prisene til å eksplodere, og tyskerne er urolige. Er de gode tidene forbi de neste 10–15 årene?

Ikke bare de neste 15 årene, men i en enda lengre periode. Det skyldes delvis at De grønne uansett vil kvitte seg med den billige energien. Men også de demografiske problemene begynner å ta overhånd. Dette har vi egentlig visst siden tidlig på 1980-tallet. Nå har vi babyboomerne mellom 56 og 60 år som snart blir pensjonister. Bak denne befolkningskohorten er det ikke så mange nye mennesker. Vi har et stort forsørgelsesproblem fordi den arbeidende befolkningen avtar.

Den tyske staten investerer dessuten for lite av pengene som er satt av til fremtidige pensjoner, i aksjer, og dermed vil inflasjonen gjøre de fremtidige pensjonene magre, spår Sinn, som derimot fremhever det norske oljefondet som et forbilde.

Det første man kan gjøre for å forbedre situasjonen en smule, er å starte opp igjen kjernekraftverkene, fastslår Sinn. Kull og fracking er også akseptabelt sett fra et sikkerhetssynspunkt, legger han til. Putin har sørget for at Energiewende ligger i ruiner, konkluderer han.

Regjeringen må begynne å tenke mer langsiktig, for eksempel ved å motvirke inflasjonen, sørge for bedre utdannelse til de unge, og innføre en familiepolitikk som resulterer i flere barnefødsler, sier Sinn – tilsynelatende uten å tro noe særlig på det selv. Den sosiale uroen ligger i kortene.

Hva er Deres budskap til folk?

Ta vare på dere selv. Ikke tro at staten kan gjøre det. Staten vil bli håpløst overveldet av sosialpolitiske oppgaver. Det sosiale sikkerhetssystemet er ikke lenger i stand til å sørge for den levestandarden som vi er blitt vant til. Jo før folk innser dette, desto bedre vil de være forberedt på livets senere år. Det eneste rådet man kan gi unge mennesker, er dette: Tenk på de tradisjonelle familiebildene. Sørg for å få barn selv, sånn at du kan bli gammel med disse barna. Tatt i betraktning statens vanskeligheter vil familiesamhold bli stadig viktigere.

Og i Norge gjør maktklassen alt den kan for å integrere Norge politisk og økonomisk med Tyskland og resten av EU. Rådene fra Hans-Werner Sinn blir dermed gyldige for nordmenn også. Lykke til.

 

 

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.