Mieles stand i et utstillings­lokale i Berlin i 2018. Foto: Matti Blume / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Miele, den familieeide tyske produsenten av husholdnings­maskiner og -apparater, planlegger å redusere antallet ansatte i Tyskland med hele 2700.

Deler av produksjonen flyttes til utlandet i det største jobb­kuttet i selskapets 125-årige historie, skriver Die Welt.

Miele, som er et av mange kjente symboler på solid tysk industri, er ikke det eneste selskapet i bransjen som har problemer, opplyser den tyske avisen.

Bakgrunnen for jobbkuttet er at selskapet må spare 500 millioner euro i tiden frem til 2026. Noe kan oppnås ved å redusere material­kostnadene, men det er likevel ingen vei utenom å kutte eller flytte et antall ansatte som tilsvarer mer enn ti prosent av selskapets arbeidere.

Årsaken til Mieles økonomiske problemer er blant annet redusert etter­spørsel som har resultert i ni prosent mindre omsetning, og økte energi­kostnader – og dette forventes ikke å gå over:

«Det vi for tiden opplever, er ikke en forbi­gående konjunktur­nedgang i økonomien, men snarere en varig forandring i ramme­betingelser som er relevante for oss, og som vi må tilpasse oss», skriver selskaps­ledelsen rundt de to aksjonærene Markus Miele og Reinhard Zinkann i en intern meddelelse til de ansatte.

Produksjonen av vaskemaskiner forventes å bli flyttet fra hoved­kvarteret i Gütersloh i Nordrhein-Westfalen til Ksawerów i Polen i en trinnvis prosess som skal fullføres innen 2027.

Marie-Christine Ostermann, som leder et forbund av tyske familie­bedrifter, reagerer på jobb­kuttet hos Miele ved å kritisere den tyske regjeringens nærings­politikk, som etter hennes oppfatning svekker Tysklands konkurranse­evne og truer det stabilitets­ankeret som familie­bedriftene tradisjonelt har vært.

Blant kravene fra hennes forbund er lavere skatt og mindre byråkrati, sier Ostermann til Die Welt.

Miele-saken viser at Tyskland avindustri­aliseres, mens nærings­minister Robert Habeck sitter hjelpeløs og ser på, skriver økonomen og sjef­redaktøren i The European, Oliver Stock, i det tyske nyhets­magasinet Focus.

Overfor Handelsblatt anfører Markus Miele den høye strømprisen som et stort handikap for Tysklands konkurranse­evne. – Strømprisen må reduseres betydelig for alle, fastslår han.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.