Røyk stiger opp fra huspiper i Wehrheim utenfor Frankfurt den 4. april 2023. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

Salget av systemer for olje- og gass­fyring i Tyskland gjorde et voldsomt oppsving i 2023, viser tyske bransje­tall som Die Welt har fått eksklusiv tilgang til.

Tallene viser at det i fjor ble solgt hele 790.500 systemer for gassfyring i Tyskland, en økning på 32 prosent og høyt over de 356.000 solgte varmepumpene – mens regjeringen hadde satt seg 500.000 som mål i sin planlegging.

Salget av systemer for oljefyring ble i 2023 fordoblet til 112.500, opplyser den tyske avisen. Totalt var det 70 prosent av de solgte varmesystemene som benytter fossile energikilder.

Denne boomen kom samme år som Forbundsdagen vedtok den nye og omstridte bygnings­energi­loven som trer i kraft i 2024. Loven tar sikte på å erstatte olje- og gassfyring med varme­pumper for å redusere CO2-utslippene fra oppvarming, og målet er at 65 prosent av oppvarmingen skal skje ved hjelp av fornybare energikilder.

Det er usannsynlig at den tyske regjeringen kommer noe nærmere målet om å gjøre varmepumper til standardsystemet for oppvarming i år, sier Markus Staudt, en talsmann for bransjeorganisasjonen Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie (BDH) til Die Welt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.