Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock med klima- og økonomiminister Robert Habeck – begge tilhørende De grønne. Foto: Michael Sohn / AP / NTB.

En meningsmåling som opinions­instituttet Insa har utført for Bild am Sonntag, viser at Alternative für Deutschland (AfD) får støtte fra 18 prosent av de spurte, mens De grønne må nøye seg med 13 prosent.

Målingen befester en oppadgående trend for AfD og en nedadgående for De grønne som har vart i et års tid, og det er første gang siden 2018 at AfD er størst av de to.

Størst forblir unions­partiene CDU/CSU med 28 prosent, mens det sosial­demokratiske partiet SPD nå ligger på 20 prosent, kun to prosentpoeng foran AfD, som altså haler innpå landets nest største parti.

Utviklingen på meningsmålingene i Tyskland de siste tre årene. Grafikk: Poll of polls / Politico.

Det fridemokratiske partiet FDP får støtte fra 9 prosent av de spurte, mens andelen er 4 prosent for ytre venstre-partiet Die Linke.

Regjeringspartiene SPD, De grønne og FDP får dermed tilsammen en oppslutning på 42 prosent – men ifølge Die Welt viser Insa-målingen også at det kun er ca. en fjerdedel av de spurte som er fornøyd med regjeringens arbeid.

Både klima­politikken og innvandrings­politikken er kilder til bekymring for tyske velgere.

57 prosent er imot det vedtatte forbudet mot bruk av olje og gass til oppvarming, og næringslivet frykter utflagging av industrien idet det «grønne økonomiske mirakelet» lar vente på seg. Tyskland er nå i resesjon etter to kvartaler med økonomisk nedgang.

Lokalmyndighetene fortsetter ellers å klage sin nød over altfor høy innvandring, som i 2023 ventes å nå opp mot en halv million mennesker. Det kommer ikke til å gå bra hvis det fortsetter på denne måten, sier delstaten Sachsens statsminister Michael Kretschmer til Die Welt.

Siste valg til Forbundsdagen fant sted i 2021, og det går normalt fire år mellom valgene i Tyskland, men mange forventer at Olaf Scholz’ koalisjons­regjering vil kollapse før den tid.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.