Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

For første gang siden den massive kampanjen som ble ført mot Alternative für Deutsch­land (AfD) på nyåret, får partiet igjen 20 prosents oppslutning på INSAs ukentlige menings­måling for avisen Bild.

AfD går frem med ett prosent­poeng, og konsoliderer dermed stillingen som Tysklands nest største parti litt mer enn to måneder før EU-valget i juni.

Unions­partiene CDU/CSU forblir klart størst, mens målingen er dårlig for de tre regjerings­partiene SPD (som går ett prosent­poeng tilbake), FDP og De grønne. Det nye venstre­partiet til Sahra Wagen­knecht (BSW) holder seg større enn både FDP og ytre venstre-partiet Die Linke.

Grafikk: Bild.

Målingen peker ikke i retning av noen naturlige flertalls­konstella­sjoner. Ikke engang den gamle «stor­koalisjonen» mellom unions­partiene og sosial­demokratene når 50 prosent.

En analyse av de forskjellige tyske mening­målingene over tid (der BSW ikke figurerer) viser at den nedad­gående trenden for AfD etter nyttår flatet ut rundt måneds­skiftet februar/mars, og nå viser tegn til en ny oppad­gående trend, der partiet igjen vinner terreng blant velgerne.

Grafikk: Poll of Polls / Politico.

Neste parlamentsvalg i Tyskland finner sted høsten 2025, men i mellom­tiden kommer det svært viktige EU-valget tidlig i juni, mens det skal være delstats­valg i de østlige delstatene Brandenburg, Sachsen og Thüringen i september. AfD ligger an til å bli størst i alle disse tre sistnevnte valgene.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.