Oppussing av et fagverkhus pågår i sentrum av Sinsheim, Baden-Württemberg. Foto: 4028mdk09 cc by 3.0 / Wikimedia Commons.

Dersom «klimamålene» som er satt for bygningsmassen i Tyskland skal nås i 2030 og 2045, behøves investeringer til en kostnad av minst 3000 milliarder euro for oppussing av bygningene i landet, anslår rådgivnings- og revisjons­selskapet EY, tidligere kjent som Ernst & Young.

Ifølge EY må rundt 80 prosent av bygningene i Tyskland pusses opp for å innfri disse ambisiøse målene, skriver Die Welt.

Den massive kostnaden, som utgjør 88 prosent av Tysklands brutto­nasjonal­produkt (BNP), skyldes et enormt behov for investeringer i blant annet nye varme og isolasjons­systemer for bygningene, opplyser den tyske avisen.

Beløp på mellom 800 og 1500 euro pr. kvadrat­meter er i dag vanlig for nye vinduer, tak, isolasjon av fasader og eventuelt nytt oppvarmings­system.

Beløpet kan imidlertid bli større hvis material­kostnadene forsetter å øke.

Den tyske bygningsmassen slipper i dag ut 120 millioner tonn klimagasser. Målet for 2030 er 72 millioner tonn, men ifølge EY øker kostnaden ved nye kutt jo større kutt som allerede er tatt, opplyser Die Welt.

Beregningene reiser spørsmål om hvorvidt slike kostnader er noe tyske huseiere vil være i stand til å bære.

Også i Norge er det et politisk mål å redusere klimagass­utslippene fra bygninger radikalt.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.