Italias statsminister Giorgia Meloni i Chigi-palasset i Roma 10. januar 2023. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB.

Det italienske regjeringspartiet Fratelli d’Italia (FdI) har fredag lagt frem et resolusjonsforslag for Deputertkammeret i parlamentet med sikte på å stanse et planlagt EU-direktiv som setter grenser for bygningers utslipp av klimagasser.

Direktivet ville være ensbetydende med et rundt ni millioner italienske privatboliger må gjøre kostbare investeringer i energieffektivitet innen 2030, opplyser det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Dette er en kamuflert eiendomsskatt som krenker eiernes rettigheter, uttaler Tommaso Foti, som leder FdI-gruppen i Deputertkammeret.

Direktivet, som ble presentert av EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans i desember 2021, og som unionen ønsker å vedta i år, tar sikte på at alle bygninger skal være «nullutslippsbygninger» innen 2050.

På veien mot dette målet skal alle bygninger i henhold til direktivet være av energiklasse E eller høyere innen 2030, og minst av klasse D tre år senere. Bygninger som ikke tilfredsstiller disse kravene, skal etter planen ikke kunne selges eller leies ut.

Gitt at svært mange bygninger i Europa er gamle, er direktivet ensbetydende med kolossale investeringer i bygningsmassen i unionen.

Dersom direktivet blir vedtatt av EUs institusjoner, følger en lang prosess med forhandlinger om implementering av direktivet i medlemslandenes lovverk. Og nå varsler altså Italias største parti at det vil stanse hele prosessen.

Boligen er hellig og skal ikke røres, sier Foti ifølge Corriere della Sera. EU kan ikke sende regningen for det grønne skiftet til familiene, ei heller tvangsredusere verdien på Italias gamle bygninger, fastslår han.

Denne kampen vil regjeringen ta i EU, hevder FdI-gruppelederen. Dermed kan det bli duket for en alvorlig styrkeprøve for statsminister Giorgia Meloni, som hittil har unngått å sette hardt mot hardt vis-à-vis EU, som dertil kjører knallhardt i klima- og energipolitikken.

 

EU vil forby salg og utleie av bygninger med lav energimerking

 

«Klimamålene» for tyske bygninger anslås å koste minst 3000 milliarder euro

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.