Giorgia Meloni taler under et valgkampmøte før EU-valget på Piazza del Popolo i Roma den 1. juni 2024. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB.

EU-valget om få dager er et valg mellom et ideologisk, sentralistisk, nihilistisk og stadig mer teknokratisk Europa og et Europa som er modig og stolt og ikke glemmer sine røtter, sa Italias statsminister Giorgia Meloni under et valgkampmøte i Roma lørdag.

Melonis parti Fratelli d’Italia (FdI) tilhører partigruppen Europeiske konservative og reformister (ECR) i EU-parlamentet, som ventes å bli kraftig styrket ved valget, der det politiske tyngdepunktet ligger an til å flyttes klart til høyre.

FdI-lederen ønsker seg ikke mer superstat, men et Europa som gjør færre ting, men gjør dem bedre, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Det var en stridslysten og verbalt slagferdig Meloni som talte fremfor en stor folkemengde på Piazza del Popolo, der hun langet ut mot venstresidens forsøk på å delegitimere ECR-gruppen.

Foto: Giorgia Meloni / Facebook.

FdI-lederen gikk spesielt i rette med EU-kommissær Nicolas Schmit fra Luxembourg, som representerer den sosialistiske partigruppen S&D i EU-parlamentet. Schmit kalte nylig Meloni for «en ulv i fåreklær» og sa at hun er en udemokratisk kraft og ikke har brutt med fascismen.

Meloni utfordret Elly Schlein, leder for Det demokratiske partiet (PD) som er det største på venstresiden i Italia: – Elly, det er et enkelt spørsmål, er du enig med Schmit eller ikke? spurte Meloni, som anklaget venstresiden for å «gi ekstremister alibi for å forgifte våre demokratier med politisk hat, for selv å fremstille dere som ansvarlige krefter».

Under valgkampmøtet tok Meloni også et litt uvanlig oppgjør med Vincenzo De Luca (PD), som er president i den italienske Campania-regionen, som i mai hadde henvendt seg til statsministeren ved å kalle henne stronza, en svært uhøflig karakteristikk som omtrent betyr «drittsekk», eller «drittkjerring».

Statsministerens første respons på omtalen hadde kommet under en mottagelse for noen dager siden der hun hilste på De Luca og sa: «President De Luca, jeg er den drittkjerringa Meloni. Hvordan har De det?». Hvorpå presidenten hadde latt som ingenting og ønsket henne velkommen.

En video av opptrinnet der Meloni kommer gående, strekker ut hånden og leverer den nevnte hilsenen, utløste rungende applaus under folkemøtet i Roma.

«Jeg er ikke en kvinne som underkaster meg», og «vi er vant til ikke å gi etter for bøller og bøllefrø», kommenterte hun. «Lov meg at vi ikke blir som våre motstandere», lød Melonis oppfordring til sine tilhengere.

Et sentrum/høyre-flertall i EU-parlamentet – som i øyeblikket domineres av S&D og den nominelt konservative EPP-gruppen – kan være innen rekkevidde, tror Meloni, som oppfordrer folk til å gå og stemme i det som etter hennes oppfatning er et valg mellom to diametralt motsatte visjoner om Europa.

Linjen hun selv står form minner om den Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher redegjorde for i sin tale i Brügge høsten 1988. Talen i Roma lørdag (som kan beskues her) avsluttet Meloni da også med å utbryte både «Leve Italia!» og «Leve nasjonenes Europa!».

 

Hvem var Mussolinis reelle arvtagere?

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.