Giorgia Meloni. Stillbilde: Fratelli d’Italia / YouTube.

25. september er det valg til nytt parlamentet i Italia, der en allianse på høyresiden mellom Fratelli d’Italia (FdI), Lega og Forza Italia (FI) ifølge meningsmålinger har gode utsikter til å vinne.

Men valgkampen gjenstår, og der vil den italienske venstresiden gjøre hva den kan for å tegne et skremmebilde fremfor alt av FdI, som er det største partiet. Enrico Letta, tidligere statsminister og leder for Partito Democratico (PD), som er det største på venstresiden, uttalte nylig at Giorgia Meloni står politisk nær både Orbán i Ungarn og Vox i Spania.

Det gjenstår å se om akkurat dét skremmer italienske velgere, og Meloni angriper heller Letta for hersketeknikk enn å la seg affisere av koblingene han gjør til Ungarn og Spania. Men mindre sobre deler av det politiske landskapet i Italia gjør møkkajobben Letta selv vanskelig kan gjøre, nemlig å antyde at det hefter noe fascistisk ved Meloni.

Den mest raffinerte delen av italiensk venstre­propaganda forsøker å si at en valgseier for FdI ville føre Italia i autoritær retning, og at noe slikt ville svekke landets status så mye at det ville havne i et uføre. Denne propagandaen gjentas i inter­nasjonale medier – norske inkludert.

Henvendt til et internasjonalt publikum tok Giorgia Meloni onsdag til motmæle mot slike beskyldninger med en video på fransk, engelsk, og spansk, der hun tar avstand fra skremslene.

Corriere della Sera har offentliggjort et transcript på italiensk av det Meloni sier.

Hei alle sammen, jeg er Giorgia Meloni, jeg er 45 år og leder for Fratelli d’Italia (FdI), som er partiet for konservative italienere.

I flere dager har jeg lest artikler i internasjonale medier om valget som vil gi Italia en ny regjering. Der blir jeg omtalt som en fare for demokratiet og for den italienske, europeiske og internasjonale stabiliteten. Jeg har lest at en seier for FdI ved valget i september ville føre til en katastrofe, til en autoritær dreining, til at Italia går ut av euroen og andre dumheter av samme type.

Ikke noe av dette er sant, men jeg vet godt at slike artikler er inspirert av venstresidens mektige medieapparat. Her i Italia står det veldig sterkt i avisredaksjonene og tv-programmene, men det representerer et klart mindretall av italienerne.

FdI i regjering er ensbetydende med en slags nedsmelting for Italia i EU, blir det hevdet. Tull og tøys, svarer FdI-lederen.

Det er blitt sagt at en sentrum-høyreregjering ville sette finansieringen av Next Generation EU og iverksettelsen av den nasjonale investeringsplanen i fare, men denne absurde fortellingen avviser jeg kategorisk. På dette punktet kunne regjeringen Draghi ha gjort mer, men det var umulig for den – ikke på grunn av FdI, det eneste opposisjonspartiet, men på grunn av en flertallskoalisjon som er altfor kranglete og lite homogen, og som beseglet den regjeringens skjebne.

Det er derfor Italia trenger en sammensveiset regjering med klare ideer, som ikke bare vil sløse bort en euro av disse ressursene, men også vil legge til rette for investeringer og vekst i vårt eget land.

Italia har en helt egen form for demokratisk underskudd, mener Meloni:

Dere må vite at i mer enn ti år har ikke regjeringene i Italia vært et resultat av det folk har valgt med stemmesedelene, men et resultat av avtaler – ofte under bordet og styrt fra utsiden – mellom partier som bekjempet hverandre under valgkampene. I de siste ti årene har venstresiden i Italia, som ikke har vunnet et valg siden 2006, nesten hele tiden klart å holde seg i regjering. Dette er et kjempestort avvik fra den politiske normaliteten i Vesten, for normalt går den som taper et valg i opposisjon.

Men i Italia har de som taper valg i altfor mange år havnet i regjering, hvor de har oppnådd elendige resultater. På disse ti årene har landet vårt sett en sosial og økonomisk tilbakegang uten sidestykke, der de offentlige finansene, folks livskvalitet og næringslivets konkurransekraft er blitt stadig dårligere. Med venstresiden ved makten har staten forvandlet seg til en fiende av folk og næringsliv, og hele tiden krenket den individuelle friheten – friheten som for oss er det aller største godet.

Langt fra å være autoritære, er det friheten som er viktigst for FdI, fortsetter Meloni, som sender anklagen i retur til venstresiden:

Dette kompasset ligger til grunn for vårt syn på historien. Den italienske høyresiden har for flere tiår siden latt fascismen være historie og utvetydig fordømt den tidens opphør av demokrati og de avskyelige antijødiske lovene. Like utvetydig er selvsagt fordømmelsen av nazismen og kommunismen – sistnevnte den eneste totalitære ideologien fra det 20. århundret som fremdeles har makten i noen land, der den har overlevd sin egen tragiske svikt, som venstresiden sliter med å fordømme, kanskje også fordi den ble generøst finansiert av Sovjetunionen i mange tiår.

Vi bruker det samme kompasset for å ta stilling til det som skjer i verden. Vi tar alltid avstand fra enhver antidemokratisk dreining med sterke ord, som vi ikke alltid hører fra den italienske eller europeiske venstresiden. Nå er denne venstresiden livredd fordi italienerne kan komme til å velge forandringene som FdI står for ved neste valg. Men vi kan ikke lenger tillate at omdømmet til konservative italienere, som forsvarer friheten og vestlige verdier, fortsetter å bli dratt ned i søla av bedragere som forsøker alle triks for å beholde makten.

Blant de mange tingene venstremedier gjerne overser med FdI, er at partiet tilhører ECR-gruppen i EU-parlamentet, og at ECR ledes av Meloni. Hun trekker en linje fra den gruppen til konservative i Storbritannia, USA og Israel:

I flere år har jeg hatt æren av å lede gruppen av europeiske konservative, som har sammenfallende verdier og erfaringer som toryene i Storbritannia, Republikanerne i USA og Likud i Israel. Vårt plass i den vestlige leiren er krystallklar. Det beviste vi nok en gang da vi uten om og men fordømte Russlands brutale aggresjon mot Ukraina. Fra opposisjon har vi bidratt til å befeste Italias posisjon i Europa og resten av verden.

FdI er imot et føderalt EU, men ikke imot unionen, og Meloni anstrenger seg sånn passe for å berolige:

Vår idé om Europa er en politisk aktør som har reell evne til å gi sine borgere noe ekstra, med mindre byråkrati og større evne til å gjøre en forskjell i store saker.

Men det er patriotismen som står i forgrunnen i partiet:

Hva ønsker vi for Italias fremtid? Vi vil bli et viktig land igjen, dynamisk og innovativt, som blir verdsatt over hele verden og har bidratt til Europas storhet Vi er lojale, ærlige og målrettede personer. Og vi er rede til å innlede en ny epoke for stabilitet, frihet og velstand i Italia, hva enten venstresiden liker det eller ei.

Det er naturligvis ikke tilfeldig at Meloni velger uttrykket «great nation» på videoen der hun snakker engelsk. Veien er kort til å tenke «Make Italy great again».

Men hun holder bevisst litt igjen på den populistiske siden av seg idet hun ser ut til å være på vei til Chigi-palasset. Avisene som ikke er klart venstreideologiske, ser etterhvert også ut til å ordlegge seg litt annerledes om en mulig ny statsminister. Landets newspaper of record, Corriere della Sera, bruker et litt annet register i omtalen av henne nå.

 

Grunnløs fascist-stempling er en skitten jobb, men NRK gjør den gjerne

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.