Giorgia Meloni gratulerer Italias høyreside med seirene i de to siste regionvalgene. Dette styrker regjeringen, kommenterer hun i sosiale medier. Foto: Giorgia Meloni / Facebook.

Alliansen på den italienske høyresiden som vant parlamentsvalget i september i fjor, har i disse dager gått seirende ut av valgene i Italias to folkerikeste regioner, Lombardia og Lazio, der metropolene Milano og Roma befinner seg.

Partiene som inngår i Giorgia Melonis koalisjonsregjering – Fratelli d’Italia (FdI), Lega og Forza Italia (FI) – fikk 54,7 prosent av stemmene i Lombardia, der Attilio Fontana dermed ble gjenvalgt som guvernør.

Resultatet var nesten det samme i Lazio, der høyrealliansen fikk 53,8 prosent av stemmene, og Francesco Rocca overtar som guvernør etter Nicola Zingaretti (PD), et klart prestisjenederlag for venstresiden.

I hovedstadsregionen oppnådde FdI alene 33,6 prosent av stemmene, skriver Corriere della Sera.

Det politiske kartet over Italias regioner er dermed klart dominert av høyresiden:

Grafikk: Corriere della Sera.

Klassiske venstrebastioner som Toscana og Emilia-Romagna holder fremdeles, og i perifere, tynt befolkede og autonome områder som Valle d’Aosta og Sør-Tyrol står lokale partier sterkere. Men utover det er forandringen siden 2015 radikal:

Grafikk: Corriere della Sera.

Partito Democratico (PD) forblir den nest største politiske kraften i landet, mens Femstjerners­bevegelsen (M5S) bare har en skygge av sin tidligere oppslutning.

Resultatene i de to regionvalgene tolkes som en tillitserklæring til regjeringen Meloni, som har overtatt makten i en vanskelig tid både for Italia og Europa.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.