Høyresidens listetopp ved regionvalget i Umbria, Donatella Tesei, og Lega-leder Matteo Salvini. Foto: Stefano Cavicchi / Zuma Press / Scanpix.

Høyresiden i Italia vant søndag regionvalget i Umbria med oppsiktsvekkende klar margin. Et valgforbund dominert av Lega, Fratelli d’Italia (FdI) og Forza Italia (FI) fikk 57,6 prosent av stemmene i den sentrale regionen, som i mesteparten av etterkrigstiden har vært dominert av venstresiden.

Matteo Salvinis parti Lega ble klart størst på høyresiden med 37 prosent av stemmene, etterfulgt av Giorgia Melonis FdI med 10,4 prosent. Silvio Berlusconis FI endte på 5,5 prosent.

Et listeforbund dominert av regjeringspartiene Femstjernersbevegelsen (5S) og Det demokratiske partiet (PD) fikk 37,5 prosent av stemmene – herunder 22,3 prosent til PD og 7,4 prosent til 5S.

Corriere della Sera omtaler valgresultatet som en triumf for Salvini, som har arbeidet svært hardt med valgkampen i Umbria.

For 5S-leder Luigi Di Maio er resultatet derimot nedslående. Parlamentsvalget i fjor, hvor bevegelsen ble det klart største partiet, virker nå veldig lenge siden. For den nye regjeringen handler det også om et prestisjenederlag, etter at PD og 5S først klarte å forhindre Matteo Salvinis politiske spill på sensommeren med sikte på å bli statsminister i Italia.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂