En uke etter EU-valget i Italia sier 64 prosent av de spurte i en menings­måling fra Winpoll som er offentliggjort søndag, at det nå er på tide med nyvalg til det italienske parlamentet, melder nettavisen TPI.

Større eller mindre flertall av velgerne i alle partier unntatt Femstjerners­bevegelsen, som har tapt mye oppslutning siden brakvalget i fjor, ønsker nyvalg før den inneværende valgperiodens utløp i 2023.

Meningsmålingen viser også at Lega er det klart største partiet med 36,3 prosent. Det demokratiske partiet (PD) er nest størst med 32,8 prosent, mens Femstjerners­bevegelsen (M5S) er tredje største med 16,5 prosent – nesten en halvering siden resultatet ved parlamentsvalget i 2018. Fratelli d’Italia (FdI) får 6,8 prosent, og fortsetter å ta innpå Forza Italia (FI) med 7,9 prosent.

Dette innbyrdes styrke­forholdet mellom de politiske partiene kan nå bane veien for en ny høyre­koalisjon i Italia.

Giorgia Meloni (FdI), Sivlio Berlusconi (FI) og Matteo Salvini (Lega) stilte i 2018 som allierte til parlaments­valget i Italia. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix (farge­justeringen er Documents).

Gitt at den samlede oppslutningen om Lega og FdI, som står hverandre nær politisk, estimeres til 43,1 prosent, fremstår det som høyst sannsynlig at Matteo Salvinis parti er rede til å inngå en allianse med Giorgia Melonis mannskap. I så fall ville Silvio Berlusonis parti bli skviset ut av alliansen som de tre inngikk før parlamentsvalget i fjor.

Men siden den gangen har det skjedd mye politisk i Italia. Et varsel om solnedgangen for FI fikk man allerede med valg­resultatet i 2018, der Lega overraskende ble noe større enn FI.

I tiden etterpå har Legas vekst vært formidabel, og det er ikke annet å vente enn at Salvini før eller senere ønsker å kapitalisere på denne fremgangen med å skaffe seg en større gruppe i parlamentet.

Det er således lett å tenke seg at en regjerings­krise kan fremkalles når Lega synes tiden er inne for å avslutte koalisjonen med M5S. Samarbeidet med Luigi Di Maios mannskap er langt fra problemfritt for Lega, men det ville heller ikke ha blitt enkelt med FI, som er globalistisk og tilhenger av et føderalt EU.

En regjerings­koalisjon mellom Lega og FdI, som begge er suverenistiske, ville forandre de politiske spillereglene i Italia – og i EU.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her