En fersk meningsmåling fra det italienske opinions­instituttet SWG som er offentliggjort i Corriere della Sera tirsdag, viser at alliansen på høyresiden bestående av Fratelli d’Italia, Lega og Forza Italia kan oppnå et klart flertall ved parlaments­valget i Italia 25. september.

Målingen viser denne oppslutningen om de seks største partiene:

Fratelli d’Italia (FdI) 23,8 %
Partito Democratico (PD) 23,3 %
Lega 12,5 %
Movimento 5 stelle (M5S) 10,4 %
Forza Italia (FI) 8,0 %
Azione +Europa 6,5 %

FdI, Lega og FI har til sammen 44,3 prosents oppslutning på målingen, og er dermed den klart største alliansen.

Utsiktene til et politisk samarbeid mellom PD og M5S virker svært dårlige, og et forsøk på samarbeid mellom PD og Azione +Europa har hittil vært forgjeves. Dermed risikerer PD kun å få et par-tre småpartier med seg.

Men hvis valgresultatet skulle bli omtrent som målingen, noe som virker sannsynlig i lys av at det ikke har vært store bevegelser i partienes oppslutning den senere tiden, ville en noe bredere venstreallianse uansett ha svært små sjanser til flertall i parlamentet.

Alliansen mellom FdI, Lega og FI har derimot bra sjanser til å få flertall, viser en analyse av SWG-målingen som er utført av Cattaneo-instituttet. Italias valgordning har nemlig en blanding av enmannskretser og flermannskretser, og høyresiden ligger an til å vinne klart flest enmannskretser, slik at utsiktene er gode for et parlamentarisk flertall. I henhold til analysen kan høyresiden vinne mer enn 60 prosent av mandatene både i Deputertkammeret og Senatet.

Giorgia Meloni taler under CPAC i februar 2022. Stillbilde: Agenzia Vista / YouTube.

Gitt at FdI alene har større oppslutning enn Lega og FI til sammen, og under antagelsen om at alliansen ikke slår sprekker, ligger dermed FdI-leder Giorgia Meloni an til å bli Italias neste statsminister. I så fall blir Meloni – som ifølge flere meningsmålinger er den best likte partilederen – også den første kvinnen som flytter inn i Chigi-palasset.

Giorgia Meloni er født i 1977 og var med å grunnlegge Fratelli d’Italia i 2013 etter at partiet Popolo della Libertà (PdL), som ble grunnlagt ved en sammenslåing av Alleanza Nazionale (AN) og Forza Italia, var blitt splittet og oppløst tidligere samme år. I likhet med Meloni hadde flere FdI-medlemmer tilhørt AN, men FdI fikk også med seg tidligere kristelig-demokrater. FdI er sosialt konservative, tilhengere av mer økonomisk nasjonalisme og motstandere av masseinnvandring og kjønnsideologi.

Meloni er leder for EU-parlamentets partigruppe European Conservatives and Reformists (ECR), der det polske Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) for tiden har flest representanter, og man ellers finner blant andre Sverige­demokratene (SD) og spanske Vox. Før Brexit tilhørte også Storbritannias konservative parti ECR-gruppen. ECR er ikke imot EU, men ønsker ikke at EU skal bli en føderasjon.

Fra 2006 til 2008 var Meloni visepresident i Deputertkammeret i parlamentet, og fra 2008 til 2011 var hun statsråd i Silvio Berlusconis regjering. Hun fikk et slags gjennombrudd som nasjonal politisk skikkelse med sin kritikk av passiviteten overfor den islamske fundamentalismen under et talkshow på RAI 3 i 2015. FdI-lederen står ideologisk nær Republikanerne i USA, har tidligere talt under CPAC-konferansen, og har opptrådt sammen med Steve Bannon under begivenheter i regi av FdI.

Fremgangen for FdI har skjedd parallelt med en tilbakegang for Lega, der Meloni har overtatt Lega-leder Matteo Salvinis status som frontfiguren på på høyresiden. Under Mario Draghis tid som statsminister har FdI vært det eneste store partiet som ikke inngikk i det parlamentariske grunnlaget for koalisjons­regjeringen.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.