Fratelli d’Italias leder Giorgia Meloni og Lega-leder Matteo Salvini. Foto: Domenico Stinellis og Andrew Medichini via AP / NTB.

En meningsmåling som Demopolis har utført 9.–10. mars for aktualitets­programmet «Otto e Mezzo» på tv-kanalen LA7, viser at Lega og Fratelli d’Italia (FdI), som er de ledende partiene på høyresiden, for første gang er de to partiene i landet med størst oppslutning.

Lega ligger øverst med 23,2 prosents oppslutning, mens FdI er på andreplass med 18 prosent. Med 17,5 prosent må Det demokratiske partiet (PD), som er størst på venstresiden, for første gang se seg forbigått av Giorgia Melonis mannskap.

Fem stjerner (M5S) er falt til 16,4 prosent, mens Forza Italia (FI) ligger på 8,3 prosent.

Den samlede oppslutningen om høyresiden er således på 49,5 prosent, noe som ville ha gitt flertall hvis det var parlamentsvalg nå.

Fremgangen for høyresiden, som er på 4,5 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling, er kommet som et resultat av Giuseppe Contes avgang og en måned med Mario Draghis nye regjering, kommenterer Demopolis-sjef Pietro Vento til RAI News.

Den simultane fremgangen for de tre høyrepartiene skjer til tross for at de har inntatt forskjellig holdning til den partiløse teknokraten Draghis brede koalisjons­regjering.

Målingen i Italia kan således virke som et ekko av utviklingen i Frankrike, der Le Pen nå virker som en sterkere utfordrer til en Macron som har klare fellestrekk med en teknokrat.

Den politiske suksessen til FdI, som lå rundt 5 prosent på målingene for bare to år siden, er bemerkelses­verdig, og har mer enn veid opp for Legas tilbakegang etter at Matteo Salvinis mannskap forlot regjeringen i 2019.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

 

Følg Document på Parler.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.