Matteo Salvini, Silvio Berlusconi og Giorgia Meloni under det avsluttende arrangementet for den italienske høyresiden i forrige valgkamp i Roma den 22. september 2022. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB.

En ny italiensk meningsmåling viser klar nedgang for Forza Italia (FI) etter Silvio Berlusconis død den 12. juni, men de fleste går til Fratelli d’Italia (FdI) eller Lega i stedet. Høyresidens samlede oppslutning er dermed bortimot intakt.

I målingen, som Quorum-YouTrend har utført for Sky Tg 24, forblir statsminister Giorgia Melonis FdI det klart største partiet med 29,7 prosents oppslutning, klart foran Det demokrariske partiet (PD) med 19,8 prosent.

FI mister som ventet oppslutning, hele 3,5 prosentpoeng, og ender med det på 6,1 prosent. Men FdI og Lega går frem med henholdsvis 1,7 og 1,3 prosentpoeng, tilsammen 3, og dermed forblir de aller fleste av stemmene FI mister, på høyresiden – til betydelig lettelse for Melonis regjering.

Grafikk: Sky Tg 24

Høyresiden holder koken til tross for to vanskelige saker den senere tiden, fremfor alt at senatspresident og FdI-medgrunnlegger Ignazio La Russas sønn Leonardo anklages for et seksuelt overgrep mot en 22 år gammel kvinne. Samtidig er turismeminister Daniela Santanché under etterforskning for regnskapsjuks.

La Russa ytret et uheldig ord i sønnens forsvar, hvilket tvang Giorgia Meloni til å ta avstand fra sin partifelle. PD under sin nye leder Elly Schlein ser uansett ikke ut til å ha kapitalisert noe særlig politisk på skandalene.

Berlusconis etterfølger velges i disse dager, og ny FI-leder forventes å bli Italias sittende utenriksminister og EU-parlamentets tidligere president Antonio Tajani, skriver Il Messaggero. Tajani overtar i så fall med familien Berlusconis støtte.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.