Giorgia Meloni omgitt av Silvio Berlusconi og Matteo Salvini i presidentpalasset i Roma. Stillbilde: Facebook.

Konsultasjonene mellom Italias president Sergio Mattarella og de politiske kreftene i parlamentet går sin gang, og forventes å ende med at Giorgia Meloni i ettermiddag får oppdraget med å danne ny regjering.

Meloni holdt en kort offentlig redegjørelse for et møte mellom høyrealliansen hos Mattarella i formiddag, og erklærte at flertallskoalisjonen, bestående av Fratelli d’Italia (FdI), Lega og Forza Italia (FI) er klar til å regjere, og at de avventer presidentens avgjørelse.

Sentrum/høyresiden har utpekt meg som statsministerkandidat, og vi har klare ideer, lød FdI-lederens budskap til Mattarella.

Lega-leder Matteo Salvini og FI-leder Silvio Berlusconi var til stede under den korte pressekonferansen, men tok ikke ordet.

De siste dagene har det vært reist spørsmål om holdbarheten i koalisjonen, ikke minst på grunn av lekkede uttalelser fra Berlusconi som vitner om forsøk på maktspill, samt avstemningen om senatspresidenten i forrige uke, der Ignazio La Russa ble valgt takket være noen av opposisjonens stemmer, mens mange FI-representanter unnlot å stemme på FdI-grunnleggeren.

Hovedtrusselen mot Melonis regjeringsprosjekt ser altså ikke ut til å være opposisjonen, men snarere riskoen for intern krangling. Enn så lenge ser den påtroppende statsministeren ut til å ha lyktes med sin brannslukning.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.