Matteo Salvini, Silvio Berlusconi og Giorgia Meloni under et valgkampmøte på Piazza del Popolo i Roma den 23. september 2022. Stillbilde: AGTW / Corriere della Sera / YouTube.

I et brev til Manfred Weber, som leder den konservative EPP-gruppen i EU-parlamentet, ber tre tyske EU-parlamentarikere Weber om å forhindre at valgvinnerne i Italia danner regjering med Giorgia Meloni som statsminister.

«Europeiske grunnverdier kan ikke ofres for å kjøpe seg regjeringsdeltagelse», heter det i brevet signert Katarina Barley (SPD), Daniel Freund (De grønne) og Moritz Körner (FDP), som er omtalt i Die Welt.

Parlamentsvalget i Italia den 25. september endte med at Fratelli d’Italia (FdI), Lega og Forza Italia (FI), som gikk til valg på å danne en koalisjon, vant et klart flertall i begge parlamentets kamre. FdI ble større enn de to andre til sammen, og i tråd med inngåtte avtaler er det ensbetydende med at FdI-leder Giorgia Meloni er koalisjonens statsministerkandidat.

Ikke desto mindre ønsker de tre tyske EU-parlamentarikerne at EPP-leder Manfred Weber bruker sin innflytelse til å forhindre at en slik regjering blir utnevnt.

FI, som de to andre partiene ikke har flertall uten, er nemlig en del av EPP-gruppen, og dens italienske medlemmer må få beskjed om hva slags «prodemokratisk og proeuropeisk» konsensus som gjelder, mener Barley, Freund og Körner.

Mandatfordelingen i Deputertkammeret etter valget i Italia den 25. september 2022. Grafikk: Pagella Politica.

Silvio Berlusconis mannskap kan ikke delta i en «høyreekstrem» regjering, og i motsatt fall bør ikke Forza Italia ha noen fremtid i EPP-gruppen, hevder de tre EU-parlamentarikerne.

For Weber vil det være vanskelig å imøtekomme kravet fra de tre uten å møte seg selv i døren. EPP-lederen gav nemlig sin tilslutning til FI under den italienske valgkampen, vel vitende om at Berlusconi tok sikte på å gå i regjering med Giorgia Meloni og Matteo Salvini. Italias sentrum-høyre-koalisjon tilbyr stabilitet og er klar til å regjere, sa Weber før valget i Italia.

Manfred Weber. Stillbilde: Il Sole 24 Ore / YouTube.

I brevet fra Barley, Freund og Körner heter det at FdI-leder Giorgia Meloni representerer «høyrepopulistiske posisjoner som ikke er forenlige med europeiske grunnverdier, som tar åpent til orde for diskriminering av mennesker og som fornekter de grusomste forbrytelsene i europeisk historie». Italia må ikke sette en europeisk presedens for at «stadig mer høyreekstreme partier» får inngå avtaler med «konservative krefter i sin streben etter makten», formaner de.

Bakgrunnen for de tre EU-parlamentarikernes implisitte anklage om fornektelse av Holocaust, som ble iverksatt av landet de selv kommer fra, er uklar.

Meloni besøkte Holocaust-museet i Israel mens hun var statsråd i Berlusconis regjering i 2009, og har senere uttalt at Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten, samt at Fratelli d’Italia ønsker mer samarbeid mellom Italia og Israel.

Brevet fra Barley, Freund og Körner reiser spørsmål om hva slags holdning Brussel vil innta til Italias neste regjering. EU har ved en rekke anledninger gått hardt ut mot Polen og Ungarn, og Giorgia Meloni selv har stor sans for både Ungarn og landets statsminister Viktor Orbán.

De fleste synes ikke desto mindre å ha innsett at Meloni blir Italias neste statsminister, og i EU virker den rådende innstillingen å være avventende. At brevet mot Meloni kun har tre signaturer, kan tyde på at andre av hennes motstandere i Brussel er varsomme med å spille kortet de tre tyskerne har gjort.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.