I et intervju på ungarsk radio erkjenner Ungarns statsminister Viktor Orbán at hans regjeringsparti Fidesz risikerer å bli ekskludert fra det europeiske folkepartiet (EPP) etter den 20. mars, melder Reuters

Orbáns parti har den senere tiden fått skarp kritikk og ultimatumer fra andre medlemmer av EPP-gruppen, herunder dens tyske leder Manfred Weber (CSU) og Norges statsminister Erna Solberg, som leder det assosierte EPP-medlemmet Høyre.

Den ungarske statsministeren har hatt ambisjoner om å bringe EPP-gruppen nærmere et nasjonalkonservativt ståsted, men kan bli nødt til å forandre strategi:

“The debate may end up with (Fidesz) finding its place not within but outside the People’s Party,” Orban said in an interview. “If we need to start something new … then obviously the first place to hold talks will be in Poland.”

Veien til i så fall bli kort til gruppen av europeiske konservative og reformister (ECR), som i øyeblikket er den tredje største i EU-parlamentet. ECR-gruppen er motstander av et føderalt EU, noe mange både i EPP-gruppen og det europeiske sosialistpartiet (S&D) er tilhengere av.

Giorgia Meloni, Jaroslaw Kaczynski og Viktor Orbán. Fotografier: Alessandro Bianchi, Kacper Pempel og Laszlo Balogh / Reuters / Scanpix.

Orbán står politisk svært nær det polske Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), som er et av ECR-gruppens fremste medlemmer. ECR har også vært det europeiske politiske hjemmet for de britiske konservative, som imidlertid vil forsvinne fra EU-parlamentet dersom Brexit kommer i havn.

Blant andre medlemmer av gruppen finner man Dansk Folkeparti (DF), Sannfinnene (PS), belgiske Ny flamsk allianse (N-VA), italienske Fratelli d’Italia (FdI), Tsjekkias demokratiske borgerparti (ODS), Tysklands liberal-konservative reformparti (LKR) og en rekke andre mindre partier fra nærmere tjue land. Også medlemmer av Sverigedemokraterna (SD) er med i ECR.

Orbán får raskt anledning til å samtale med sin potensielle polske euro-partifelle:

Orban said Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki would visit Budapest on the March 15 national holiday next week, when Orban is due to hold a memorial speech he has often laced with criticism of Brussels.

Sjansene er gode for at polakkene tar vel imot Orbán og Fidesz. Fratelli d’Italias leder Giorgia Meloni har ved flere anledninger sagt at ungarerne er hjertelig velkomne over i ECR-gruppen.

FdI stilte til parlamentsvalg i Italia sammen med Forza Italia og Lega Nord, men fikk ikke regjeringsmakt da Lega valgte å gå i koalisjon med Femstjerners­bevegelsen. Men partiet har ikke gitt opp ambisjonene om en fremtidig høyreallianse i Italia. Partileder Meloni, et stort politisk talent i et hittil forholdsvis lite parti, talte forøvrig nylig ved CPAC-konferansen til American Conservative Union i Washington.

Det kan altså øynes en konservativ allianse på tvers av Atlanteren, der europeiske nasjonalkonservative som står Trump nærmere enn Brussel-eliten, finner sammen med amerikanske likesinnede.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.