Fratelli d’Italia-leder Giorgia Meloni og det polske Lov- og rett­ferdighets­partiets nestleder Mateusz Morawiecki. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB.

Det konservative polske Lov- og rett­ferdighets­partiet (PiS) sier nei til å bli med i en ny, patrotisk partigruppe i EU-parlamentet som Ungarns statsminister Viktor Orbán ønsker å starte. PiS forblir i stedet i ECR-gruppen, der det dominerende partiet er Giorgia Melonis parti Fratelli d’Italia (FdI).

Det ble klart onsdag under ECR-gruppens konstituerende møte etter EU-valget, melder Euronews.

Ideen om den nye partigruppen, kalt Patrioter for Europa, ble nylig unnfanget av Orbán, som leder sitt regjerings­parti Fidesz, Tsjekkias tidligere statsminister Andrej Babis, som representerer liberal­konservative ANO 2011, og det østerrikske Frihets­partiets (FPÖ) leder Herbert Kickls.

Disse oppfyller kravene til antall mandater i EU-parlamentet, men trenger medlems­partier fra sju land. Italienske Lega og portugisiske Cheka har signalisert interesse, men det blir uansett vanskeligere å realisere når PiS sier nei.

De aktuelle partiene forenes i motstanden mot innvandring, det grønne skiftet og våpenhjelp til Ukraina.

«Bare gjennom seier og samarbeid mellom patriotiske og suverenitetstro partier over hele kontinentet kan vi sikre våre barns arv», heter det i deres manifest.

For PiS var beslutningen et dilemma:

Mateusz Morawiecki, Polens tidligere statsminister, sa i et intervju at sannsynligheten for at PiS skulle forlate delegasjonen var 50/50. «Vi er fristet i begge retninger», sa han til Politico Europe, med henvisning til Orbáns nye initiativ.

PiS er tilhengere av våpenhjelp til Ukraina, men i et nylilg intervju med Le Figaro sa Morawiecki at Polen og Ungarn fint håndterer sin uenighet om den saken.

Når det har vært uenigheter mellom meg og Viktor Orbán, har vi vært i stand til å løse dem til beste for Ukraina. Da jeg var statsminister, blokkerte Viktor Orbán aldri noe som var materielt viktig, av avgjørende betydning for Ukraina. Men jeg husker at land som Tyskland, Østerrike, Belgia og Italia blokkerte sanksjoner.

Ifølge Morawiecki fungerte samarbeidet mellom regjeringene i Visegrad-landene (Polen, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia) utmerket da han var statsminister. Selv om de fire regjeringssjefene tilhørte fire forskjellige politiske familier i EU, var de enige i 95 prosent av sakene, sier han.

PiS-nestlederen er ikke desto mindre på bølgelengde med Giorgia Meloni, og Morawiecki sier seg enig i den italienske statsministerens nylige påstand om at den nominelt konservative EPP-gruppen, den sosialdemokratiske S&D-gruppen og den liberale Renew-gruppen i EU-parlamentet utgjør et oligarki, skriver Le Figaro.

Initiativtagerne til Patrioter for Europa avventer nå resultatet av parlamentsvalget i Frankrike, kanskje i et håp om å få med seg Rassemblement National (RN) i den nye gruppen.

Tyske AfD har signalisert interesse for den nye gruppen, men kan vanskelig bli medlem hvis RN blir det, gitt at Marine Le Pen ønsker å holde avstand til Alice Weidels mannskap.

 

Orbán lanserer ny EU-allianse med høyresiden i Østerrike og Tsjekkia

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.