Matteo Salvini, Mateusz Morawiecki og Viktor Orbán. Foto: Cosimo Martemucci / Zuma Press, Olivier Hoslet / AP og John Thys / AP – alle via NTB.

Ungarns statsminister Viktor Orbán har kunngjort at han vil møte sin polske kollega Mateusz Morawiecki og den italienske Lega-leder Matteo Salvini for å drøfte opprettelsen av en felles gruppe for nasjonalistiske partier i EU-parlamentet.

Det melder La Repubblica.

Orbáns initiativ kommer kort tid etter at hans parti Fidesz trakk seg fra EU-parlamentets EPP-gruppe, der medlemmene definerer seg selv som «konservative folkepartier», før det ungarske regjeringspartiet lå an til å bli kastet ut på grunn av misnøye i EPP-gruppen med tingenes tilstand i Ungarn.

Ambisjonene den ungarske statsministeren har satt seg, er å forene de fleste suverenistiske partiene i EU-parlamentet, som i øyeblikket er delt mellom gruppen av Europeiske konservative og reformister (ECR) og gruppen kalt Identitet og demokrati (ID).

ECR-gruppen domineres av det polske regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), og består ellers av blant andre Fratelli d’Italia (FdI), spanske Vox og Sverigedemokraterna (SD).

ID-gruppen domineres av Lega, franske Rassemblement National (RN) og Alternative für Deutschland (AfD), og der finnes også Dansk Folkeparti (DF) og Sannfinländarna.

En fusjon mellom disse to gruppene ville resultere i den nest største gruppen i EU-parlamentet.

Slike utsikter har imidlertid liten sjanse for å gå i oppfyllelse, for Orbán har ikke sans for hverken RN eller AfD, mens FdI-leder Giorgia Meloni ikke har sans for Orbán.

Planene har med andre ord ingen garanti for å lykkes, og tidligere forsøk på å realisere lignende prosjekter har da også strandet på grunn av komplikasjoner av den skisserte typen.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.