Året er 2019, og Geert Wilders, Matteo Salvini og Marine Le Pen deltar på samme valgkamp­arrangement før EU-valget den våren. I dag tilhører de samme parti­gruppe i EU-parlamentet. Foto: Luca Bruno / AP / NTB.

Franske Rassemblement National (RN), italienske Lega og det neder­landske Frihets­partiet (PVV) slutter seg til Patrioter for Europa, den nye parti­gruppen i EU-parlamentet som er startet av Ungarns stats­minister Viktor Orbán.

Gruppen ble konstituert i EU-parlamentet mandag, og overtar plassen som tredje størst etter Europeiske konservative og reformister (ECR), som domineres av det polske Lov- og rett­ferdighets­partiet og italienske Fratelli d’Italia (FdI).

Orbáns nye konstellasjon overtar i praksis parti­gruppen Identitet og demokrati (ID) og utvider den med flere nye medlemmer.

Det tok bare åtte dager fra Orbáns kunngjøring den 30. juni om at hans eget regjerings­parti Fidesz, det østerrikske Frihets­partiet (FPÖ) og tsjekkiske ANO ville danne en ny parti­gruppe med formål om å styrke nasjonal­statenes suverenitet og svekke Brussels makt, innen mesteparten av Europas patriotiske høyreside samlet seg under hans lederskap.

Gruppen består nå at 13 partier som nå vil presse på for strengere tiltak mot ulovlig migrasjon, melder Euractiv.

«Vi ønsker å omforme EU, vi ønsker å sikre at asyl ikke misbrukes, og vi ønsker fred på dørstokken vår», sa Harald Vilimsky (FPÖ, Østerrike) under presse­konferansen.

I manifestet som ble undertegnet av de tre grunn­legger­partiene, tok de også avstand fra EUs Green Deal, mens de i spørsmålet om Russlands invasjon av Ukraina uttrykte et sterkt engasjement for fred og dialog.

Patrioter for Europa vil være en motvekt til EUs galskap, sier Vilimsky. Hans eget parti ligger øverst på menings­målingene i Østerrike, hvor det er valg i september.

Også Dansk Folkeparti, spanske Vox, portugisiske Chega, belgiske Vlaams Belang er blitt med i Patrioter for Europa, som skal ledes av Jordan Bardella, opplyser Euractiv.

Tyske AfD er ikke med i gruppen, som omfatter flere regjerings­partier.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.