Østerrikske FPÖs toppkandidat ved EU-valget Harald Vilimsky taler under den konservative konferansen CPAC i Budapest 26. april 2024. Foto: Szilard Koszticsak / MTI via AP / NTB

En valgdags­måling fra Østerrike tyder på at Frihets­partiet (FPÖ) blir klart størst ved EU-valget i landet med en oppslutning på 27 prosent. Folke­partiet (ÖVP) og sosial­demokratene (SPÖ) kniver om andre­plassen med henholdsvis 23,5 prosent og 23,0 prosent.

FPÖ, som tilhører partigruppen Identitet og demokrati (ID) i EU-parlamentet, har lenge ligget øverst på meningsmålingene i Østerrike, og befester med valget søndag at det har detronisert ÖVP, sin tidligere seniorpartner i regjering, som størst i landet. For ÖVP er det ifølge målingen en tilbakegang på hele elleve prosentpoeng siden forrige EU-valg.

Grafikk: Der Kurier.

Som i Tyskland går De grønne tilbake også i Østerrike. Med 10,5 prosent på målingen ligger de likt med det liberale partiet NEOS.

I henhold til prognosen til FPÖ få seks mandater i EU-parlamentet, mens ÖVP og SPÖ får fem hver, skriver Der Kurier.

Det er parlamentsvalg i Østerrike til høsten, og alt ligger til rette for at en ny koalisjon av FPÖ og ÖVP kommer til makten.

«Østerrikerne har i dag sendt et tydelig signal om at de har et oppriktig ønske om positiv forandring med Frihetspartiet», sier FPÖs toppkandidat Harald Vilimsky i en kommentar til målingen ifølge Der Standard.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.