Herbert Kickl er leder for det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ). Stillbilde: OE24.TV / YouTube.

I Østerrike viser en ny meningsmåling som opinionsinstituttet Unique Research har utført for det østerrikske nyhetsmagasinet profil, at Frihetspartiet (FPÖ) befester stillingen det siden i fjor høst har hatt som landets største parti.

30 prosents oppslutning er en triumf for partileder Herbert Kickl. Siden han overtok for FPÖ-leder i juni 2021, har partiet vokst jevnt og trutt.

Grafikk: profil.at

Folkepartiet (ÖVP), som har forholdsvis stabil oppslutning men aldri har hentet seg inn igjen siden Sebastian Kurz’ avgang, er nest størst med 24 prosent, mens Sosialdemokratene (SPÖ) på tredjeplass må nøye seg med 20 prosent – hele ni prosentpoeng lavere enn i fjor høst.

De grønne er fjerde størst med 11 prosent. Det betyr at de to partiene som i øyeblikket utgjør regjeringskoalisjonen i Østerrike, ÖVP og De grønne, ikke har mer enn 35 prosents oppslutning til sammen. Hvis det var valg nå, ville utsiktene være svært dårlige for Karl Nehammers regjering.

Det er nytt parlamentsvalg i Østerrike til høsten neste år, og slik det ser ut nå, kan det meget vel ende med en ny koalisjonsregjering mellom FPÖ og ÖVP.

De to partiene satt sammen i Sebastian Kurz’ første regjering fra 2017 til 2019, som brøt sammen på grunn av den såkalte Ibiza-affæren, som næret mistanke om at visestatsminister Heinz-Christian Strache hadde korrupt samrøre med en russisk forretningsmann.

Den første koalisjonsregjeringen mellom ÖVP og FPÖ ble dannet i år 2000, etter at FPÖ under ledelse av Jörg Haider var blitt det største partiet ved parlamentsvalget i oktober 1999. Koalisjonen utløste en diplomatisk boikott fra de i alt fjorten andre landene som på den tiden var medlemmer av EU. Ifølge unionen representerte den østerrikske regjeringen en legitimering av høyreekstremisme.

I dag benytter sosialister i Italia og Spania de samme ordene om henholdsvis Fratelli d’Italia (FdI), som er det største italienske regjeringspartiet, og Vox, som ligger an til å bli regjeringsparti i Spania etter parlamentsvalget der den 23. juli.

Tilsvarende vokabular benyttes om Alternative für Deutschland (AfD), som nå er omtrent jevnstore med Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD), franske Rassemblement National (RN), som med Marine Le Pen i spissen har gått til andre runde i det franske presidentvalget to ganger, og Sverigedemokraterna (SD), som nå er en del av det parlamentariske grunnlaget for Ulf Kristerssons regjering.

I juni 2024 er det nytt valg til EU-parlamentet, der det politiske landskapet med dagens trender fort kan bli nokså annerledes enn det foreliggende.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.